nedjelja, 21. svibnja 2017.

Promocija knjige ''Republika Kamena''

Knez Orlando i čarobnjak Getaldić
Promocija knjige "Republika kamena" mlade autorice Tanje Radman održala se 19. travnja u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Dubrovnik. Brojnu publiku zaintrigirala je knjiga koja je idealan spoj mašte i zbilje, odnosno uravnotežen spoj fantastičnog žanra i povijesti slavne Dubrovačke republike. Tanja je inspiraciju za knjigu pronašla u šetnji gradom za kojeg tvrdi da je jednostavno čaroban i predivan, te da je spoj fantastičnog i povijesti došao prirodno, jer je grad sam po sebi nadrealan.

Dubrovački sastav Mystica stvorio je posebnu atmosferu prilikom prezentacije, a uz čitanje pojedinih ulomaka iz knjige publika je dobila priliku pobliže se upoznati s nekim od likova. Knez, koji se u Republici birao otprilike svakih mjesec dana, u knjizi je prikazan kao glavni negativac, a nasuprot njemu tu su i pozitivci, među kojima je i Beta, kćer Marina Getaldića, prikladno nazvana po njegovom nadimku. Marin Getaldić u povijesnim se spisima prikazuje kao izumitelj, matematičar i znanstvenik, ali ne kao čovjek, muškarac, otac, suprug, a autorica mu je nadodala i titulu čarobnjaka.

Tanja je prizala da ne vjeruje da bi ovakvo ili slično djelo nastalo da nije nikad bila u Dubrovniku, te da je potrebno grad doživjeti i živjeti u njemu da bi ovakvo nešto nastalo. Istaknula je da je cilj knjige "Republika kamena" te cjelokupnog serijala slaviti povijest Dubrovnika na jedan zanimljiviji način za mlade, a u knjizi se kratko dotakla i malo šireg apekta, odnosno slavenske mitologije uz pomoć narodnih pjesama koje su se pjevale za slavljenje dolaska proljeća, kao i drugih staroslavenskih motiva.

Iako se isprva bojala reakcije, posebno dubrovačke publike, jer, kako je rekla, izokreće njihovu povijest sebi u korist na način koji je potreban za knjigu, zadovoljna je krajnjim rezultatom i reakcijom. Na prezentaciji je također osim engleskog izdanja knjige "Republic of Stone" predstavljen i kratki video kojim se knjiga predstavila na domaćem, ali i na međunarodnom tržištu. Predstavljanje knjige na ovakav način zaista je neuobičajen, a autorica je istaknula kako joj je misao vodilja kroz projekt bila – zašto ne, odnosno ako je napravila Marina Getaldića kao čarobnjaka, zašto ne napraviti trailer za knjigu.


Iako je prvotno serijal zamislila kao trilogiju, uz najavu nastavka knjige ove jeseni, Tanja je najavila kako zasad planira objaviti pet nastavaka. „Što se tiče nastavka mislim da se vidi moja veća sigurnost, puno sam opuštenija u izvrtanju povijesti za potrebe ovog žanra, ali i likovi su isto puno opušteniji, to se isto vidi u radnji, tako da ćete  ove jeseni uživati u tome“ – zaključila je autorica.

Jadranka Milovčić

Nema komentara:

Objavi komentar