Tradicionalno
natjecanje u spravljanju lojenica održati će se 10.studenog 2020. u Korčuli uz
prisustvo stručnog žirija.
Natjecatelji
će lojenice donijeti u dvoranu Centra za kulturu gdje će biti ocijenjene. U
stručnom žiriju sudjelovati će i Smiljana Matijaca, korčulanska slastičarka,
poznatija po slastičarni “Cukarin“. Rezultati će se objaviti na Facebook
stranici Centra za kulturu i na Radio Korčuli. Sljedećeg dana ispred trgovine-slastičarne “Cukarin“, građani
će moći degustirati lojenice.
Korčulanska
lojenica je starinska slastica, koja se u prošlosti izrađivala za proslavu
blagdana Svetog Martina. U početku je to bio kruh s lojem, a s vremenom je uz
dodatak različitih sastojaka i aroma, postala slastica. Lojenica se izrađuje
samo u gradu Korčuli, a u svrhu njezine promocije i očuvanja od zaborava
organizirana su natjecanja u njezinoj izradi.
Fotografija: Smiljana Matijaca
Marija Radovanović
Primjedbe
Objavi komentar