Preskoči na glavni sadržaj

PUNKT BIRA TOP 10 KNJIGA

 

Mjesec hrvatske knjige tradicionalna je manifestacija koja se već godinama održava u Hrvatskoj, pa tako i ove godine, a posvećena je knjizi i knjižnicama. Svake godine od 15. listopada do 15. studenoga mnoge knjižnice diljem države organiziraju razne programe poput izložbi, predavanja i radionica za sve ljubitelje knjiga.

U čast ovoj manifestaciji, slijedi lista od Top 10 knjiga za sve ljubitelje dobre literature bez obzira na preferiranu tematiku. Tematika i žanrovi variraju od ratnih događanja, špijuna, naučne fantastike, ali i ljubavi i žudnji te različitih vrsta obitelji i načina na koji žive.


                                                                      Foto: stevemart/Shutterstock

10. NINJA - Eric Van Lustbader

Početak radnje je smješten u Japanu netom po završetku Drugog svjetskog rata gdje dva glavna lika, smireni heroj Nicholas Linnear i njegov opasni rođak Saigō, bivaju odgajani uz tradicionalne borilačke vještine, od kojih je jedna i životni put Ninji. Nakon što je otputovao i započeo život u Americi, Linnear biva uvučen kao ekspert u misteriozno ubojstvo za koje se ispostavi da je počinio ninja.

Novela je podijeljena u pet dijelova a pisac kombinira napetost, ljubav i mržnju te ubojstvo kako bi prikazao rivalstvo članova obitelji i različite puteve koje osobe odgojene i školovane na isti način mogu izabrati.

9. MILA 18 - Leon Uris

Mila 18 je roman čija je radnja postavljena u Varšavi, okupiranoj od strane nacističke Njemačke prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata. Knjiga je bazirana na istinitim događajima za vrijeme okupacije i prikazuje realno stanje dehumanizacije, sramoćenja i progona Jevrejskog naroda u Poljskoj. Naziv Mila 18 je nastao po istoimenoj ulici, još jednoj u nizu geto ulica gdje je mali broj potlačenih Jevreja, što od strane Nijemaca tako i od strane svojih sunarodnjaka koji su nastojali profitirati u tim trenutcima, zauzeo obrambeni stav koristeći se samo s onim što su mogli nabaviti i tako pokušao izboriti se za život.

Kao mnoge druge Urisove knjige i ova je prikazana iz perspektive novinara, koji je trebao napraviti nepristranu reportažu o Jevrejskom getu, no njegova subjektivnost i humanost uvlače ga u dublja dešavanja s obje strane rata, u hijerarhiju nacista ali i u bunker obrane Mile 18. Ustanak u ulici Mila 18 možda nije najpoznatiji i najveći ustanak u povijesti Varšavskog geta i Poljske, ali bio je to najbitniji ustanak, ustanak koji je promijenio sve.

8. CRNA DUŠA – Ahmet M. Rahmanović

Crna duša je roman čija je ratna priča ispričana na jedan surov i okrutan način. Poput Mile 18, Crna duša prikazuje istinite događaje za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. Predstavljene su strane rata i događanja gdje su zbog svoje vjere muslimani bili opljačkani, ubijani i dehumanizirani. Knjiga je životna, emocionalna i napisana tako da  mnogi mogu razumjeti situacije u poslijeratnom životu.

Roman prati život jednog Sarajlije, borca s prve linije, supruga i oca, koji nakon što svjedoči ubojstvu svoje supruge i djeteta, od strane svoga kuma, Srbina, i njegovih prijatelja polako, dio po dio, gubi svoju dušu. Nakon tog nemilog događaja, glavni lik se upušta u opasna zdanja kako rata tako i života. Po završetku rata odlazi u Ameriku gdje pokušava da izgradi novi život te se zapošljava na raznim radnim mjestima. Iako je jedan od najboljih radnika na svim tim mjestima, njegov unutrašnji nemir i shvaćanje vlastite vrijednosti pomiješano sa željom da nikad više ne bude degradiran ne dozvoljavaju mu da nastavi sa životom. Njegov slučajni susret s kumom u jednom američkom restoranu nije mogao završiti nikako drugačije nego što jeste, ali i tada pisac ostavlja mogućnost čitatelju da pretpostavi osjećaje glavnog lika.

7. MOSTOVI OKRUGA MADISON – Robert James Waller

Roman Mostovi okruga Madison prije svega je ljubavna priča između dvoje zrelih ljudi s obiteljima, propalim brakovima i vlastitim obavezama, ali je i priča o iskušenju, odanosti, motivaciji i radoznalosti ali i sreći i tuzi.

Piščev glavni lik je fotograf za Nacional Geographic koji je došao u okrug Madison da napravi nekoliko fotografija obližnjih mostova te tu upoznaje majku i domaćicu, Francescu. Njih dvoje sljedeća četiri dana, dok je njena obitelj na obližnjem sajmu, provode zajedno i u tom periodu iskuse neočekivane osjećaje strasti i nove ljubavi. U pitanju je bezvremenska priča o slobodi i čaroliji zaljubljivanja. Po knjizi je snimljen i istoimeni film s Clintom Eastwoodom i Meryl Streep u glavnim ulogama.

6. PLEME SPILJSKOG MEDVJEDA – Jean M. Auel

Pleme spiljskog medvjeda je prva od ukupno šest knjiga iz ciklusa Djeca Zemlje napisana u žanru povijesne fikcije. Također je prva knjiga koja spominje mogućnost komunikacije između Neandertalca i jedne od prvih Kromanjonki. Ciklus Djeca zemlje sastoji se od šest nastavaka: Pleme spiljskog medvjeda, Dolina konja, Lovci na mamute, Ravnice povratka, Vatreni kamen i Aylina pjesma djeci Zemlje.

Knjige prate petogodišnju djevojčicu Aylu koja nakon velikog potresa ostaje bez obitelji te luta okolo danima bez hrane i nezaštićena sve dok je ne usvoji Pleme koje je predstavljeno kao pleme Neandertalaca. U prvoj knjizi pratimo Aylinu borbu za status i prihvaćanje nje same u grupu, te njeno stasanje u ženu i majku. U sljedećim nastavcima, nakon što je prognana iz plemena, upoznaje ostale njene vrste i zaljubljuje se po prvi put te putuje Europom i spoznaje svijet. Auel je nastojala prikazati kakve su to živote naši preci možda vodili i borbu, iscrpljenost, odbijanje i prihvaćanje, ljubav i bol jedne žene za koju se smatra da nije dio plemena samo zbog toga što je fizički i psihički razvijenija a opet podčinjena muškarcu koji je nije dostojan.

5. VJETROVI RATA  i RAT I SJEĆANJA – Herman Wouk

Vjetrovi rata sastoje se od dva dijela i romani su u kojima je predstavljena jedna američka mornarička obitelj. Obitelj Henry sastoji se od oca, pomorskog kapetana, kasnije admirala, jednog sina avijatičara te drugog sina podmorničara i njihove sestre novinarke, koji se bore na sve načine protiv neprijatelja za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Nastavak ovih romana jeste serijal od tri knjige pod nazivom Rat i sjećanja gdje autor i dalje prati junake i njihove živote zahvaćene tragičnim događajima, ljubavnim i osobnim dramama, ljubavi i mržnji te radosti po završetku rata i raspletima njihovih sudbina.

Sam autor je romane bazirao na istinitim i tragičnim događajima rata iz vlastitog iskustva no likovi su izmišljeni.

4. DVOR TRNJA I RUŽA – Sarah J. Mass

Mistična knjiga Dvor trnja i ruža prvi je roman u trilogiji autorice Mass. Poznata po svojim bajkovitim fikcijama i ovu je knjigu počela kao moderniju i odrasliju verziju Ljepotice i zvijeri. No ono što je možda počelo kao bajka nije tako i završilo. U sljedećim nastavcima trilogije autorica spretno mijenja tijek radnje, dodaje nove likove i priča njihove priče, ubacuje akcije i pretvara ljubavne vrhunce u epske trenutke mržnje i boli.

Knjige prate djevojku Feyreu koja se zaljubljuje u mističnog Gospodara proljeća i vjeruje da je našla ljubav svog života iako on nije ljudsko biće. Kako se radnja dalje odvija kroz sljedeće nastavke saznaje da je to baš i nije istina i da ako želi spasiti ljudski svijet od mističnog i od onog kojeg je smatrala svojim vječnim partnerom, mora se udružiti s, na prvi pogled, najvećim negativcem knjige.

Spletke, akcije, preokreti, ljubav i mržnja, mistika i bajka savršenstvo su koje je u ovim romanima servirala svojim čitateljima Sarah J. Mass.

3. POD MERMERNIM SVODOM – John Shors

Pod mermernim svodom ljubavni je roman smješten u 17. stoljeću u Hindustanu i prati život princeze Jahanare, kćerke vladajućeg cara, koji od boli i tuge za pokojnom suprugom odluči izgraditi mauzolej u njenu čast. Arhitekt koji gradi mauzolej, danas poznat kao Taj Mahal, zaljubljuje se u Jahanaru koja se već nalazi u nesretnom braku.

Ovo je knjiga o zabranjenoj ali velikoj ljubavi između dvoje nesretnih ljudi. Također je priča o boli za izgubljenom ljubavi, teškom djetinjstvu kraljevske djece i svim dužnostima jedne pokorne princeze, supruge i majke koja radi ljubavi i suosjećanja odluči pobjeći iz zlatnog kaveza.

2. TAJ PAN – James Clavell

Taj pan je druga knjiga u Clavellovoj Azijskoj sagi. Riječ je o trilogiji koja prati engleske i američke trgovce u koloniji Hong Kong nakon završetka Prvog opijumskog rata.

Knjiga prati život Dirka Struana i njegovu trgovinu odnosno krijumčarenje opijuma koje ga je pretvorilo u Taj pana – Velikog vođu i pomoglo mu izgraditi vlastito malo carstvo. Kao i svaki vođa, Struan ima protivnike, najveći od njih jeste Taylor Brock, kolega krijumčar. Osim što prati mukotrpan uspon na vrh opijumskog carstva, roman prati i mnoge ljubavne i životne probleme glavnog lika i njegovog nasljednika kojeg nastoji obučiti kako bi preuzeo očevo carstvo i ispunio obećanje o uništenju njegovog najvećeg neprijatelja. Mnoge nesreće kao što su malarija i tajfuni ali i spletke, nadmudrivanje, pohlepa i borba za vlast realno su prikazali živote jedne vladajuće obitelji.

1. AMBERSKE KRONIKE – Roger Zelazny

Amberske kronike fantastični je serijal od deset knjiga koje se fokusiraju na disfunkcionalnoj obitelji koja se nalazi između dva svijeta. Zelazny je napisao romane tako što u njima postoje dva prava svijeta, Amber i Dvori Kaosa, dok su ostali svjetovi, uključujući i Zemlju, samo njihove sjenke kroz koje samo kraljevska obitelj može putovati.

Devet prinčeva i četiri princeze, i svi s raznim moćima, nadnaravnom snagom i sposobnošću regeneracije, pokušavaju shvatiti očev nestanak i kroz manipulaciju, zbunjenost, nevjericu, izdaju i sveopću bezosjećajnost osigurati sebi carstvo u nasljeđe. Sve to dok njima i njihovom svijetu prijete tamne zvijeri.

Knjige su protkane magijom ali i prikazuju jednu obitelj i načine razmišljanja i djelovanja najbližih dok se svi bore za ono jedino što žele pa kako god to završilo po druge.

Arnela Ovčina

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

FABULA: Kradljivica knjiga

Vrijeme je popularizacije knjiga – jeftinije su i pristupačnije, a i broj im se povećao. Tako svatko može naći nešto za sebe. I upravo zato zabrinjava činjenica da se veliki broj ljudi odlučuje za nečitanje. No nije samo to problem – u zadnje vrijeme je često da se osobe koje ne čitaju time ponose.  Tako nerijetko možete čuti rečenicu: Nisam pročitala knjigu od osnovne škole! S tim da nove generacije vjerojatno već u osnovnoj školi dižu ruke od knjiga s obzirom na dostupnost detaljnih sažetaka na internetu. Teško je reći što stvara takvu averziju ljudi prema čitanju. Kažu da je knjiga elitna vrsta zabave, zato jer nemaju svi toliko vremena da se posvete čitanju. To je možda i jedino prihvatljivo opravdanje za nečitanje. Ali nedostatak vremena je mladim ljudima u osnovnoj i srednjoj školi najmanji problem – veći je taj što knjige smatraju dosadnima i zamornima. Šteta, jer oni nikada neće otkriti koliki je užitak izgubiti se u radnji neke zanimljive radnje, a da ne govorim koliko bi

INTERVJU Otto Barić: Hrvatska k'o Hrvatska, najgore što možeš napravit je bit uspješan

Posljednjih mjeseci počela je izgradnja velikog poslovnog nebodera West Gate u Splitu koji bi trebao biti najviša zgrada u Hrvata. Tom prigodom arhitekt projekta, Otto Barić, sin istoimenog umirovljenog izbornika hrvatske nogometne reprezentacije, Otta Barića ispričao je kako je Hrvatska arhitektonska javnost dočekala projekt koji je oduševio Katar, što misli o negativnim komentarima na njegove projekte te po čemu osmišljava svoje projekte. Iako u Kataru gradi dosta uspješnu karijeru, u Hrvatskoj je već izgradio hvale vrijedne projekte. Zagrebtower - profinjena poslovna zgrada svjetskih standarda; Ban centar u Zagrebu – luksuzna stambena i poslovna zgrada u samom centru; velebno zdanje vinarije Korta Katarina u Orebiću samo su neki od projekata s njegovim potpisom, a otkrio je i planove za budućnost. Zašto ste prekinuli igrati nogomet i odakle zanimanje za arhitekturu? Igrao sam nogomet do svoje 16. godine. No otac mi je jednom prilikom rekao: "Ti nikada

Jelena Hendić: Sretna sam jer radim ono što volim i što moji tekstovi usrećuju druge ljude

Autorica knjige „Modni Izazovi“ i urednica istoimenog portala, te bivša studentica Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku ljubav prema modi objedinila u modnu knjigu koja je postala prepoznatljiva i izvan Dubrovačko-neretvanske županije. „Modni Izazovi“ su ne samo novi modni sadržaj, već polako postaju omiljeno štivo pripadnica ljepšeg spola. U intervjuu za ePunkt otkriva odakle ideja za modnim novinarstvom, pisanjem knjige kao i osnivanjem portala. Kako to da ste se odlučili baviti baš novinarskom strukom? Novinarstvo je moja najveća strast. Oduvijek sam željela biti novinarka. Pisanje me ispunjava i dio je mene. Sretna sam jer radim ono što volim i što moji tekstovi usrećuju druge ljude i mene. Je li istina da je novinarski posao jedan od najstresnijih? Stres je prisutan, ali s iskustvom postaje manji, ili u potpunosti nestaje. Ali činjenica je da je stres postao svakodnevnica koja je prisutna u svakom segmentu našeg života i moramo se nositi s tim.