“Mama, ima li što slatko za jesti?”
“Ima
jabuka.”
“...”
Mnogi
su se našli u ovakvoj situaciji. Ali tko kaže da jabuka ne može biti savršen
desert? Ovaj kolač od jabuka je jako lagan i ukusan a tako jednostavan za
napraviti.
Sastojci:
4
jaja
1
jogurt
2
vanilina šećera
1
čaša šećera
prstohvat
soli
1
čaša ulja
2
čaše glatkog brašna
1
prašak za pecivo
1
limun
4
jabuke
žličica
cimeta
(mjera
je čaša od jogurta, odnosno 200 ml)
Priprema
1. Jabuke oguliti i izrezati na kolute
te iscijediti malo limunovog soka po njima da ne posmeđe te ostaviti sa strane.
2. Izmiksati žumanjke, jogurt i šećer u
većoj zdjeli.
3. U to dodati ulje, brašno, prašak za
pecivo i izribanu koru limuna te promiješati.
4. U drugoj zdjeli istući bjelanjke s
malo soli te ih postepeno dodavati u smjesu polako miješajući žlicom.
5. Dodati jabuke i cimet te kratko
promiješati.
6. Pleh nauljiti i pobrašniti te uliti
smjesu u njega.
7. Peći oko 45 minuta na 180॰.
Savjeti:
● Za bržu pripremu, jaja se mogu miksati cijela, tj. bez podjele na žumanjke i bjelanjke.
● Pri dodavanju bjelanjaka bitno je ne previše miješati smjesu jer se istiskuje zrak koji kolač čini mekanim.
● Jabuke nije potrebno slagati jer se izlijevanjem u pleh same rasporede.
● Kolač je gotov kad poprimi zlatnu boju, a rubovi se počnu lagano odvajati od pleha.
● Po želji se po vrhu može posuti šećerom u prahu.
Primjedbe
Objavi komentar