ponedjeljak, 26. svibnja 2014.

Deep Purple: Povratak starih rockera

Foto: thesunflowerjam.com

Velikani rock glazbe, Deep Purple, u suradnji s poznatim hrvatskim glazbenikom Zlatanom Stipišićem Gibonnijem, nastupiti će 15. srpnja u Zadru. Koncert će se održati na parkiralištu iza dvorane Jazine u sklopu projekta ZadaRock koji će u grad svake godine dovoditi mnoga zvučna imena svjetske i domaće glazbene scene. Deep Purple će održati koncert u sklopu turneje povodom promocije zadnjeg albuma Now what, a svoje će obožavatelje podsjetiti na stare, ali nezaboravljene hitove kao što su Smoke on the Water, obrada hita Hush, Perfect Strangers i mnoge druge.

Najglasniji bend svih vremena
Deep Purple je engleski hard rock bend koji je osnovan 1968., te je dobio ime po pjesmi Petera DeRosea. Grupa je često mijenjala članove, ali su Ian Paice (bubnjar), Jon Lord (klavijaturist) i Ritchie Blackmore (gitarist) uglavnom uvijek bili tu. 1976. bila je tragična za Deepovce, grupa se raspala i preminuo je gitarist Tommy Bolin, koji je zamijenio Ritchiea Blackmorea. Osam godina poslije, Blackmore ponovno okuplja Deepovce. Nova postava je kao ona s početka 1970-ih koju čine Gillan, Lord, Blackmore, Glover i Paice. Međutim, članovi su se opet nastavljali mijenjati te su velika imena poput Joea Satriania i Don Airey-a ostavila svoj trag u turbulentnoj prošlosti grupe.

Unatoč vrlo lošim tiražama u posljednjih 25 godina, u usporedbi s posljednjim tržišno uspješnim albumom Perfect Strangers kojeg su plasirali 1984,. s tiražom od 2,5 milijuna (UK no.5, USA no.15), Deepovci još uvijek održavaju velike turneje na kojima promoviraju nove uratk,e ali sviraju i stare hitove. Ukupno je prodano preko 100 milijuna albuma zahvaljujući mega uspješnim hitovima i brojnim kompilacijama poput "Deep Purple In Rock (1970.), Fireball (1971.), Machine Head (1972.), Who Do We Think We Are (1973.) ili Burn (1974.), Stormbringer (1974.) i Come Taste The Band (1975.).

Nesumnjivo vrijedi čuti i vidjeti stare rokere kako žare i pale pozornicom uz žestoke solo dionice i bubnjarske improvizacije, te čuti Smoke on the Water uživo.

Foto: Ivana Vučić/zabava.hrt.hr
Gibonni
Zlatan StipišićGibonni je hrvatski glazbenik, jedan od osnivača i prvi pjevač splitskog heavy metal sastava Osmi putnik, bivši pjevač grupe Divlje jagode, a najpoznatiji je po svojoj samostalnoj kantautorskoj karijeri. Gibonnijeva glazba, svojevrsna mješavina popa, etno i world glazbe, je svojstvena po jedinstvenoj atmosferi. Njegove pjesme izvodili su brojni poznati hrvatski umjetnici. Gibonni sa svojim bendom, kao predgrupa bendu Deep Purple, na koncertu planira izvesti svoje najpoznatije pjesme.

Viktoria Hezonja

1 komentar: