ponedjeljak, 26. svibnja 2014.

Preporuka: Najbolje od Stephena Kinga

Foto: screenrant.com
Stephen Edwin King, poznat i kao "američki kralj horora", najprodavaniji je autor horor i triler žanra u svijetu i najuspješniji američki pisac ikad. Rođen je 21. rujna 1947. u Portlandu, u državi Maine. Rano djetinjstvo mu je obilježio odlazak oca koji je, pod izgovorom da ide kupiti cigarete, otišao i ostavio Stephenovu majku, Nellie Ruth Pillsbury, da se sama brine o njemu i posvojenom bratu Davidu. Zbog financijskih poteškoća bili su se prisiljeni često seliti, sve do 1958. kad se Nellie Ruth vraća u Maine da bi se brinula o bolesnim roditeljima.

Još od djetinjstva pokazao je veliki interes za pisanje, pa je tako pisao kratke priče za razne fanzine, među ostalim i Dave's Rag – novine koje je pokrenuo sa bratom Davidom u nadi da će prodajom pomoći majci sa financijskim problemima. 1966. upisao je studij engleskog jezika na Sveučilištu Maine u Oronu, gdje je pisao tjednu kolumnu King's Garbage truck za studentske novine, te slao kratke priče u razne časopise u pokušaju financiranja studija. Već sljedeće godine prodao je svoju prvu kratku priču The Glass Floor za 35 dolara magazinu Startling Mystery Stories. Nakon studija oženio se svojom djevojkom s faksa, spisateljicom Tabithom Spruce, za koju i danas naglašava da je najzaslužnija za njegov uspjeh.

Između 1971. i 1974. radio je kao profesor u srednjoj školi u Hampdenu, a u slobodno vrijeme pisao kratke priče za razne magazine. U to vrijeme najveća želja mu je bila izdati knjigu. Počeo je pisati o Carrie White, djevojčici sa telekinetičkim moćima. Nakon par stranica odlučio je da mu se priča ne sviđa i bacio je, ali Tabitha ga je nagovorila da nastavi pisati. Sljedeće godine, sad već svjetski poznata, Carrie donijela mu je prvu veliku zaradu od 200 tisuća dolara, što mu je omogućilo da prestane raditi i potpuno se posveti pisanju.

Nakon toga uslijedili su sami uspjesi poput Salem's lot, The Shining, It, Cujo, The Dead Zone itd. King je postao jedan od najplodnijih autora ikad, izdajući i po četiri knjige godišnje. Ono što je činilo njegove knjige tako posebnima je njegova sposobnost da uvuče čitatelja u priču. Jako puno pozornosti posvećuje svojim likovima, koje uglavnom smješta u ulogu običnih ljudi sa svakodnevnim problemima kakve svi u nekoj mjeri imaju. Uspijeva kod čitatelja pobuditi brigu za sudbinama tih ljudi, strepnju za njihove živote.

Kingove priče se čitaju u jednom dahu jer ih je teško ispustiti iz ruku jednom kada čitatelja uvuku u svoj svijet, a užitak nije ništa manji kad ih se čita drugi ili treći put. U 38 godina, koliko je prošlo od prvog izdanja Carrie, njegove knjige su izdane u preko 35 zemalja, prevedene na 33 različita jezika, a prodano je preko 300 milijuna primjeraka.

It, Misery, Shawshank Redemption, The Green Mile, The Shining samo su neke od knjiga i priča koje su zaživjele i na filmskom platnu. Njegovo ime se našlo i u knjizi rekorda Guinness Superlatives po broju ekraniziranih radova. Najpoznatiji je sigurno The Shining, film redatelja Stanleya Kubricka po istoimenoj Kingovoj knjizi. Zanimljivo je da, ma koliko kultan status film imao, Kingu se takva adaptacija nije nimalo svidjela jer je previše odudarala od originalne priče, kao ni izbor Jacka Nicholsona za ulogu Johna (Jacka) Torranca. Čak je 1997. napisao scenarij za seriju The Shining, koja ipak nije polučila neki uspjeh i ukinuta je nakon tri epizode.

Foto: anastasiacatris.com
Iako je teško izabrati u moru tako izuzetnih djela, valja spomenuti ona najvrjednija. Izbor je sužen na djela koja su izdana na hrvatskom jeziku, a preporučljivo je izabrati prijevode, nažalost već pokojne, Božice Jakovlev, stručnjakinje za Kinga na našem području.

Isijavanje
Originalnog imena The Shining (1977.), ovo je treća objavljena knjiga Stephena Kinga. Doživjela je dvije ekranizacije: film The Shining Stanley Kubricka i seriju istog imena za koju je King osobno adaptirao scenarij, ali je otkazana nakon tri epizode.
Nakon što dobije otkaz na mjestu učitelja zbog agresivnog ispada u alkoholiziranom stanju John "Jack" Torrance odluči prihvatiti posao kućepazitelja u hotelu Vidikovac tokom zime. Sa ženom Wendy i sinom Danny­em, dječakom s nadnaravnim sposobnostima odlazi u višemjesečnu izolaciju kako bi se riješio ovisnosti i posvetio pisanju knjige, ali kratko nakon dolaska počinje shvaćati da to nije tek običan hotel.

Godišnja doba
Different Seasons (1982.) zbirka je četiri kratka romana. Rita Hayworth i iskupljenje u Shawshanku priča je o nevino osuđenom čovjeku koji planira bijeg iz zatvora. Film nazvan samo Iskupljenje u Shawshanku (1994.) stekao je veliku popularnost i kultni status u svijetu filmofila. Daroviti učenik je priča o dječaku koji otkriva da je njegov stari susjed zapravo traženi nacistički zločinac. U Truplu četiri dječaka kreću u potragu za tijelom poginulog prijatelja, a Metoda disanja govori o trudnoj ženi koja se susreće sa paranormalnim aktivnostima.

Ono
Pennywise, zli klaun iz romana It (1986.) jedan je od  najstrašnijih likova proizašlih iz pera Stephena Kinga. Prema knjizi je 1990. snimljena mini serija u dva dijela koja je mnogima koji su odrastali u devedesetima zauvijek promjenila pogled na klaunove. Radnja se odvija u Derryju, u državi Maine, gdje se sedam dječaka bori protiv bića iz kanalizacije, koje se hrani njihovim strahovima, a jedini način da ga pobijede je suočavanje s onim čega se najviše boje. Nakon uspješne borbe, zaklinju se da će to ponoviti, ako se ikad pokaže potreba. Deset godina poslije biće se vraća i vrijeme je da ispune svoje obećanje.

Misery

Nakon što doživi prometnu nesreću, pisac Paul Sheldon probudi se u kući svoje najveće obožavateljice, poremećene Annie Wilkes. Roman izdan 1987. tri godine kasnije je adaptiran za film koji je proslavio glumicu Kathy Bates i donio joj prvog Oscara.

Tamna polovica
The Dark Half (1989.) je nastala nakon što je otkriveno da Stephen King stoji iza pseudonima Richard Bachman. Pisac Thad Beaumont bori se sa svojim zlim alter egom koji pokušava preuzeti njegov život.

Četiri iza ponoći
Four Past Midnight (1990.) zbirka je četiri odvojene priče: Langolieri, Tajni prozor, tajni vrt, Knjižnički policajac i Sunov pas. Iako zadnje dvije i nisu baš neka remek djela, Langolieri i Tajni prozor su dovoljni da opravdaju ovu preporuku.

Rose Madder
Objavljena 1995., priča prati Rose Daniels, zlostavljanu ženu lokalnog policajca, koja se jednog dana odvaži pobjeći i započeti novi život. Njen muž to ne prihvati baš lako i krene u lov za njom.

Zelena milja
The Green Mile (1996.) je serija od šest knjiga o događajima u Cold Mountain kaznionici, na odjelu osuđenika na smrt, zvanom Zelena milja. Prema seriji knjiga 1999. snimljen je istoimeni film s Tomom Hanksom u ulozi glavnog čuvara.

Djevojčica koja je voljela Toma Gordona

U originalu The Girl Who Loved Tom Gordon, objavljena 1999., priča je o hrabrosti i borbi za život desetogodišnje djevojčice izgubljene u šumi koja pokušava pronaći put kući, dok joj je jedini pratioc i utjeha njen junak, igrač bejzbola Tom Gordon, čije utakmice prati preko walkmana.

Kula tmine
The Dark Tower je zbirka od sedam romana The Gunslinger, The Drawing of the Three, The Waste Lands, Wizard and Glass, Wolves of the Calla, Song of Susannah i The Dark Tower, te specijalnog izdanja The Wind Through the Keyhole, pisanih od 1982. do 2012. Zanimljivo je da je King dobio ideju za serijal još 1970. pišući kratke priče o revolverašu Rolandu, ali zbog nedostatka vremena i financija ostavio ju je za neko drugo vrijeme. Inspiriran J.J.R. Tolkienovim Gospodarom prstena i vestern špagetima stvorio je paralelni svijet u kojem posljednji revolveraš Roland Deschain putuje u Kulu tmine, gdje će se suočiti sa ultimativnim zlom, ­ Grimiznim kraljem. Marvel Comics je 2007. izdao prvi u nizu strip Kula tmine: Revolveraš je rođen na kojem su među ostalima radili pisac Hulka Peter David i Jae Lee, najbolji Marvelov crtač 21.stoljeća.

Ivana Perković

Nema komentara:

Objavi komentar