ponedjeljak, 12. svibnja 2014.

Preporuka: Najbolje "Young Adult" knjige za ljeto 2014. (dio prvi)

Sunce je užeglo, turisti su preplavili Stradun. Ljeto je, što se većine Dubrovčana tiče, već počelo. Neki doduše moraju raditi, drugi još uvijek mogu samo čeznutljivo gledati kroz prozor dok muku muče s praznim ispitom ispred sebe. Međutim, svima se izležavanje na dubrovačkoj sparini uz maestral i šum valova opako približava, pa makar ga mogli ostvariti samo za vrijeme slobodnih dana. A za one među mladima koji vole i pročitati štogod dok se izležavaju na plažama, bilo srednjoškolcima, studentima ili mladim radnicima, u nastavku slijedi popis nekih od svjetski poznatih knjiga i serijala za mlade, što prevedenih, što još neprevedenih, u kojima bi, ako već nisu, mogli pronaći odmora i utjehe za svoje izmučene čitalačke duše.

1. GRAD OD KOSTIJU (Instrumentarij smrtnika, #1)/CITY OF BONES (The Mortal Instruments, #1), Cassandra Clare

Clary Fray je obična šesnaestogodišnja djevojka prstiju uvijek zamazanih ugljenom koja sa svojom samohranom majkom, slikaricom Jocelyn, živi običan život u malom stančiću u New Yorku. Ili je barem to ono u što vjeruje. Jedne večeri odluči poći u diskoteku Pandemonium sa svojim najboljim prijateljem Simonom umjesto da se odmah vrati kući s večeri poezije kao što je obećala majci. Ta joj odluka, i plavokosi dečko zlatnih očiju prekriven naizgled tetoviranim runama kojeg ondje susreće, okrenu svijet naglavačke. Sve što je mislila da jest više nije, a ono što je mislila da su puke priče ipak to nisu - jer sve su priče istinite.


2. MEHANIČKI ANĐEO (Paklene naprave, #1)/THE CLOCKWORK ANGEL (The Infernal Devices, #1), Cassandra Clare

U ovoj trilogiji koja je ujedno i "predserijal" već spomenutog Instrumentarija smrtnika Cassandra Clare skače u davnu 1878. godinu, predstavljajući Tessu Gray, koja iz New Yorka dolazi u London u potrazi za svojim starijim bratom. Oteta i mučena, Tessa otkriva sposobnosti za koje nije ni bila svjesna da posjeduje. Jedina joj je utjeha ogrlica s privjeskom mehaničkog anđela koju joj je poklonila majka. Međutim, neočekivanim napadom Williama Herondalea i Jema Carstairsa, dvojice mladih Sjenolovaca koji joj odluče pomoći, uspijeva pobjeći ravno u dotad nepoznati svijet u kojem postaje izopćenik. Svijet koji joj ujedno tjera strah u kosti i oduzima dah.    

3. THE FAULT IN OUR STARS, John Green

Tridesetšestogodišnji John Green, koji bi sudeći po svojim kratkim i zabavnim, ali edukativnim Crash Course videima na YouTubeu po mnogima mogao biti prozvan zaista veselim čovjekom, svojim je romanom The Fault In Our Stars potresao svijet, natjeravši i one najhladnije na suze pričom o Hazel Grace Lancaster, djevojci koja pati od raka štitnjače četvrtog stupnja s metastazom koja joj se počela razvijati u plućima. Pomirena s tim da su joj dani odbrojani, Hazel  se na majčin nagovor pridružuje grupi podrške za oboljelu djecu i mlade koja se sastaje u crkvenom podrumu. Ondje upoznaje Isaaca, dečka koji samo čeka trenutak kad će u potpunosti oslijepiti, i Augustusa Watersa, koji i s dijagnosticiranim osteosarkomom prkosi svojoj sudbini i Hazelin svijet ispunja svjetlom.


4. RAZLIČITA (Različita, #1)/DIVERGENT (Divergent, #1), Veronica Roth

Američko je postapokaliptično društvo podijeljeno u strogo određene skupine, frakcije, ovisno o tome što se u njima najviše proklinje kao razlog raspada bivšeg sistema: sebičnost, ratobornost, laž, neznanje ili kukavičluk. Šesnaestogodišnja Beatrice Prior, čija obitelj pripada frakciji Nesebičnih (Abnegation), zajedno sa svojim starijim bratom Calebom i ostatkom svojih vršnjaka pristupa frakcijskom ispitu, svjesna da je došao dan kad će morati izabrati između časti svoje obitelji i frakcije ili sebe, slijedeći društvene norme i izabirući frakciju kojoj zaista pripada sudeći po svojim sklonostima. Ali rezultati na njezinom ispitu nisu ni blizu očekivanjima, te se njezin izbor iznenada mijenja – kriti istinu o sebi i preživjeti ili biti vjerna sebi i potpisati si smrtnu osudu. Mijenjajući ime, Beatrice odluči slijediti svoje instinkte, ali joj njen novi mentor, strogi, ravnodušni Četiri ometa planove.
Nedavnim izlaskom filma Divergent u kinima, ova se trilogija počela pretakati i na filmsko platno.

5. IGRE GLADI (Igre gladi, #1)/THE HUNGER GAMES (The Hunger Games, #1), Suzanne Collins

U svijetu ove već iznimno poznate trilogije, nakon strahota teških ratova i uništenja, sve je vrlo organizirano, a pogotovo socijalna hijerarhija. U dvanaest okruga oko elitističkog Kapitola, socijalne prilike opadajupovećanjem broja okruga, završavajući s dvanaestim i najsiromašnijim. Ondje živi Katniss Everdeen, ozbiljna djevojka vješta u lovu kojoj su majka, mlađa sestra Primrose i najbolji prijatelj Gale sve što ima i voli. Iz tog će istog razloga sve svoje nade i planove o bijegu koje je brižno kovala s Galeom baciti u vjetar kad joj sestra protivno svim očekivanjima bude izabrana kao tribut za smrtonosne Igre gladi – sadističko Kapitolsko natjecanje u preživljavanju s po dva izabrana posvećenika iz svakog okruga. Svjesna da stavlja svoj život na kocku, Katniss se ipak javlja kao volonter u zamjenu za Primrose, kako bi spasila njezin. 

6. KRADLJIVAC GROMOVA (Percy Jackson i Olimpijci, #1)/THE LIGHTNING THIEF (Percy Jackson and the Olympians, #1), Rick Riordan

Ako ste mislili da su antički bogovi grčke mitologije, samo to – mit, grdno ste se prevarili. Naime, kao što će to Percy Jackson, duhoviti dvanaestogodišnjak koji pati od ADHD-a ubrzo i otkriti, oni su vrlo, vrlo stvarni, kao i opasnosti koje dolaze s njima. Zbog toga Percy bježi u posebno utočište za polubogove, zvano Kamp miješane krvi, te tamo razvija sposobnosti dobivene od svog roditelja s Olimpa, upoznaje polubogove raznih osobnosti i namjera, i započinje novi život pun opasnosti.
Pentalogija Percy Jackson i Olimpijci se nastavlja još neprevedenim "postserijalom" od također pet dijelova, The Heroes of Olympus, donoseći njime nove likove, pustolovine i još smijeha.

7. DELIRIJ (Delirij, #1)/DELIRIUM (Delirium, #1), Lauren Oliver

Ljubav nije med i mlijeko. Ona osljepljuje, ranjava, oslabljuje, umara, zatupljuje, zavarava, uništava. Zato u novom, poboljšanom svijetu, kad osoba napuni osamnaest godina pristupa operaciji kojom se trajno onemogućava ta sposobnost. Luna,  kojoj se osamnaesti rođendan približava velikom brzinom, nervozno, alii uzbuđeno očekuje taj trenutak. Sve dok ne upozna Alexa.
Kažu da je ljubav u davnim danima ljude dovodila do ludila. Najpogubnija od svih pogubnih stvari: ubija te i kad je imaš i kad je nemaš.8. OPAKO LJUPKI (Opako ljupki, #1)/WICKED LOVELY (Wicked Lovely, #1), Melissa Marr

Postoje samo tri pravila: prvo, ne zuri u nevidljive vile, drugo, ne pričaj s nevidljivim vilama, treće, nikad nemoj privući njihovu pozornost. Aislinn, koja ih oduvijek može vidjeti i strahuje od njihove okrutnosti, još i može nekako provući prvo, ali kad je Keenan, Kralj ljeta, počne slijediti, zahtijevajući da postane njegova kraljica po svaku cijenu, sva pravila padaju u vodu, i njezina sloboda, njen najbolji prijatelj Seth i njen život postaju ugroženi. Visoko fantastička priča o vilama, intrigama, smrtnim ljubavima i unutarnjim borbama koja se ne može opisati nikako drukčije do čarobnom.

9. THE MAZE RUNNER (Maze Runner, #1), James Dashner 

Jedina stvar koju Thomas zna kad se iznenada probudi okružen nepoznatim mladim muškim licima je svoje ime. Iza nemoguće visokih zidova oko njih se prostire pokretni labirint koji nikad nije isti, kojem se ne nazire kraja, i u koji nitko nije ušao i ostao živ. Ostali dečkima također pamćenje počinje tek od trenutka kad su zapeli u centru labirinta, a kad među njihove redove po prvi put u njima znanoj povijesti dođe djevojka, prenosi zastrašujuću poruku.

10. VAMPIRSKA AKADEMIJA (Vampirska akademija, #1)/VAMPIRE ACADEMY (Vampire Academy, #1), Richelle Mead

Rose Hathaway je tjelohraniteljica princeze Lisse, pripadnice plemićke vampirske rase Moroja koja može koristiti magiju. Rose je također i Dhampir, tj. fizički darovitiji poluvampir, i njena najbolja prijateljica. Uhvaćene u bijegu, protiv njihove su volje primorane vratiti se u Akademiju sv. Vladimira, posebnu ustanovu u kojoj se vampiri uče načinima i normama njihova društva, ali tamo su najviše izložene opasnosti.

Milka Maria Varela

Nema komentara:

Objavi komentar