petak, 6. lipnja 2014.

Ante Delija - Uspješni dubrovački borac o karijeri i budućnosti

Foto: profightstore.hr
Ante Delija bavi se mješovitim borilačkim vještinama te je danas njegovo ime jedno od najistaknutijih hrvatskih imena u tom sportu. Talentirani teškaš iz Dubrovnika, nadimka Walking Trouble (Hodajuća nevolja), trenira za klub Gladijator, a detalje o svojoj karijeri, planovima i životu otkriva u razgovoru za Punkt. 

Kako je započela tvoja ljubav prema MMA-u? 
Bio sam energičan još od malih nogu. Godinama sam trenirao judo nakon kojeg sam počeo trenirati MMA. Pronašao sam se u tome i to je bio sport koji me oduvijek zanimao i ispunjavao. Još uvijek je sve isto. Veselim se svakoj novoj borbi i osjećam se sretno nakon svakog teškog i dobro odrađenog treninga. 

Postoji li neki određeni borac zbog kojeg si zavolio ovaj sport? Imaš li i danas neke idole, nekoga koga pokušavaš kopirati?
Uvijek je postojala nekolicina boraca kojima sam se u određeno vrijeme divio, kao što se i danas divim. Međutim, nemam namjeru kopirati tuđi stil. Koliko god bilo boraca koje međusobno uspoređuju i među kojima se da uočiti sličnost, svaki borac ima svoju posebnu tehniku i taktiku po kojoj iskazuje svoju posebnost, pa tako i ja.

Možeš li reći nešto o svojim treninzima, kako izgleda jedan tipičan trening? Koliko traje i koliko puta dnevno treniraš?
Jutarnji i večernji treninzi su moja svakodnevica. Treninzi nam traju u prosjeku oko tri sata. Uvijek se trudim da mi u svakom treningu koncentracija bude na nivou, da izvučem svu moguću energiju iz tijela i tako ostavim sav svoj maksimum. Tada pričamo o dobro odrađenom treningu.

Foto: index.hr
Kako se pripremaš za borbu? Imaš li neke posebne rituale? 
Svakodnevno naporno treniram i u svakom trenutku sam spreman na borbu. Nakon dogovorenog meča pregledamo budućeg protivnika i na temelju te analize pravimo izmjene u treninzima. Sve u svemu - red, rad i disciplina.

Proučavaš li svoje protivnike? Gradiš li posebnu taktiku za svakoga posebno?
Svakako da treba imati drugačiju taktiku za svakog protivnika. To sve ovisi o kojem je protivniku riječ.

Zahtjeva li tvoj sport puno odricanja? Kako uspijevaš uskladiti treninge i privatni život?
U privatnom životu uživam jednako kao i na treninzima. Tajna je u dobroj organizaciji. Ništa iz privatnog života ne utječe na moje treninge niti moji treninzi utječu na moj privatan život. Sve je jako dobro izbalansirano.

Foto: index.hr
Na glasu si kao showman. Koliko ti je bitan dojam publike nakon tvoje borbe? 
Nije najbitniji dojam publike, ali opet je bitan jer većinom je to realna slika onoga što sam pokazao.

Koji ti je segment borbe najdraži i postoji li neki koji nastojiš izbjegavati? 
Izbjegavam određeni segment borbe u mečevima u kojima mislim da mi je to duži put do pobjede. Volim sve segmente borbe, ipak se zato i bavim ovim sportom.

Foto: finalfight.hr
S kojim bi se borcem posebno volio susresti u ringu? 
Volio bih se susresti u ringu s najboljim borcima na svijetu.

Kakvi su tvoji dugoročni planovi? Vidiš li se jednog dana u UFC-u? 
Želja mi je dosegnuti što veći level u karijeri, a naravno i jednog dana osnovati obitelj. Vidim se kroz neko vrijeme u UFC-u, nadam se da ću to i zaslužiti.

Znaš li već ime svog sljedećeg protivnika i možeš li nam ukratko najaviti sljedeći MMA događaj u Dubrovniku?
Moja iduća borba biti će 3. srpnja na taraci Revelina. Protivnik je Valentijn Overeem.

Davor Novevski

Nema komentara:

Objavi komentar