petak, 31. listopada 2014.

Zar i ti kume Milane?!


Uhićenje najomiljenijeg gradonačelnika u Hrvata odjeknulo je poput bombe diljem Lijepe naše. Milan Bandić zajedno sa 11 najbližih suradnika uhićen je u velikoj USKOK-ovoj akciji Agram, u kasno nedjeljno popodne. Bezbrižno stigavši iz svog vrta gdje je s prijateljima brao mahune, Bandinjo je uskočio u kombi USKOK-a vidljivo zabrinut. "Čovik iz naroda" optužen je za mnoga koruptivna djela od kojih su najvažnija: zamjena zemljišta poznata kao afera Bramgrad, utaja poreza iz predsjedničke kampanje i pogodovanje tvrtki Petra Pripuza.

Bandić nije prvi, a vjerojatno ni zadnji, strastveni skupljač umjetnina, u čijoj je vikendici pronađeno nekoliko stotina slika, sasvim slučajno neprijavljenih majci domovini. Čiji je to novac Milan skrivao po svom stanu? Novac svojih voljenih Zagrepčana, kojima se kunuo da će lizati asfalt i pojesti sav snijeg ako treba, samo zbog njih? Odgovor će visiti u zraku, dok institucije velike pravne države ne ponude odgovore.

Unatoč optužbama koje mu se pripisuju, Zagrepčani ne daju na svog vođu. Mnogi od njih smatraju da je njegovo uhićenje politički motivirano. Čak 70 % građana metropole podupire Bandića, što dokazuju i prosvijedi ispred Remetinca, gdje dirnuti nepravdom, uplakani Bandićevi fanovi daju podršku svom gradonačeniku. Možda je krao, ali je uvijek bio za narod i barem nešto radio.Što je to Milan radio kao najdugovječniji gradonačenik lijepog mu Zagreb grada? Od gradnje dječijih igrališta, sportskih dvorana, dijeljenja besplatnih udžbenika, razgrtanja snijega golim rukama do klizanja po snijegu. Nije Milan pio samo vodu iz Save da bi dokazao svojim sugrađanima da voda nije zagađena, gucnuo je i koju čašicu vinceka te u pijanom stanju bježao policiji. Sa 250 kaznenih prijava na leđima, istaknuvši da nije Superman, Bandić je i dalje ostao omiljeno lice Zagreba.

Sve se to događa jer je Hrvat„ komentar je njegove obitelji, koja uz narod iz rodnog kraja duboko vjeruje u Milanovu nevinost. O uhićenju su se oglasili i politički analitičari, koji smatraju da će Bandićevim uhićenjem profitirati HDZ i SDP kojima je Bandić kao nezavisni kandidat oduzimao veliki dio biračkog tijela u Zagrebu. Također spominju i Bandićevo uhićenje, kao način skretanja pozornosti sa suđenja Perkoviću i Mustaću u Njemačkoj.

Beznačajni broj djece, čak njih 123 kojima je Milan bio kum na krštenju, sad mora živjeti sa spoznajom da je kum kriminalac. Preseljen iz luksuznog stana u zatvor vlastitog grada, novi stanovnik Remetinca, sada će se družiti sa slavnim hrvatskim političarima u ne tako luksuznom ambijentu. Čovjek bez dlake na jeziku, prava 'Rvatina kojoj bi trebalo barem pet zaposlenih da se sekiraju umjesto njega, sada je ostavio iza sebe uplakane sugrađane, zadovoljne protivnike i pune ruke posla za institucije. Kriv ili ne, zasigurno će ostati najpoznatiji i najomiljeniji gradonačenik kojeg je Zagreb ikada imao ili će imati.


Antonia Oberan

Nema komentara:

Objavi komentar