ponedjeljak, 8. veljače 2016.

Atena - kulturno središte i suvremeni velegrad

Unatoč krizi koja ju je nedavno pogodila, Grčka je i dalje jedna od najpoznatijih svjetskih turističkih destinacija.Oko 16,5 milijuna turista posjeti Grčku svake godine, a to je više od ukupnog stanovništva te zemlje. Prvenstveno je poznata po bogatoj kulturnoj baštini, ali i prekrasnim plažama, planinama i slikovitim otocima.To je jedna od kolijevki zapadne civilizacije, a danas tome svjedoče tisuće lokaliteta iz doba antike.
Atena, glavni grad grčke je jedan od najstarijih gradova Europe. Ona je rodno mesto demokracije, filozofije, olimpijskih igara, političkih znanosti, književnosti, povijesti i matematike. Iako je to milijunski grad, kad se turist nađe tamo uopće nema osjećaj o tolikoj veličini, sve dok ne posjeti akropolu sa koje cijeli grad može vidjeti kao na dlanu.


Akropola je utvrda smještena na najvišem dijelu grčkoga grada, a ona Atenska je najpoznatija, te je često zovu samo Akropola. Uvrštena je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao jedno od najvažnijih spomenika europske kulturne baštine i svakako je znamenitost koju morate posjetiti ako ste u Ateni. Na njoj se nalazi i Partenon, antički hram posvećen božici Ateni koji spada među najpoznatije preostale građevine antičke Grčke.


Šetnja ulicama Atene zanimljivo je iskustvo. Turistički je najprivlačnija plaka, najstariji dio Atene, gdje se nalaziAgora, stara antička tržnica koja je bila središte svih građanskih aktivnosti drevne Atene, kao i mnogo suvenirnica, zlatara, vinarija, kafića i simpatičnih restorana koji nude domaće specijalitete ali cijene su dosta visoke pa tako primjerice kava košta oko 3 eura.Što se tiče kupovine Atena kao i ostale Europske metropole ima sve važnije trgovačke lance, a cijene su približno iste kao i u ostatku Europe. Nakon Olimpijskih igara 2004. sve je dosta urednije i dosta izgrađeno. To se najviše vidi po čistoći stanica podzemne željeznice gdje se mogu susresti čistači kako čiste perone, a zaštitari paze na sigurnost putnika. Cijena prijevoza nije naročito skupa.

Jako zanimljiv je i Trg Syntagma, središte suvremene Atene. Tu se nalazi bivša kraljevska palača koja je danas zgrada Parlamenta. Pred njom stražare evzoni – vojnici u tradicionalnoj odori koji čuvaju stražu na grobu neznanog junaka. Evzone se bira među najljepšim muškarcima u obaveznoj grčkoj vojnoj službi.


Atena je u isto vrijeme suvremeni betonski prometni velegrad, koji ima i svoje neuglednije četvrti i klasična kolijevka zapadne civilizacije, kulturno središte i turistički grad i svakako ju vrijedi posjetiti jer je to na neki način povratak našim vlastitim korijenima.

Pero Grbić

Nema komentara:

Objavi komentar