nedjelja, 7. veljače 2016.

Grad kulture i filmske kulise: ljetne igre prijestolja

Dubrovnik je turistička destinacija prvenstveno zbog zidina koja okružuju stari dio grada. U svijetu je prepoznat kao mjesto s dubokim korijenima mediteranske kulture i gastronomije. Turisti već godinama primarno dolaze iskusiti barem djelić takvoga ugođaja. No, u zadnjih par godina, pretežito u ljetnim mjesecima, Dubrovnikom vlada navala producenata i kamera, pretvarajući staru gradsku jezgru u filmsku kulisu za snimanje Hollywoodskih hitova.

Sve je počelo s planetarno popularnom serijom Igra prijestolja, koja je pridonijela godišnjem proračunu Grada i Ministarstva kulture s par milijuna kuna. Sitnica, s obzirom da je HBO kompanija odobrila budžet za svaku od deset epizoda Igre prijestolja koji iznosi najmaje šest milijuna dolara. I tako je sve počelo, za Grad. Slike preurađenog Dubrovnika, napravljena plavim platnima obišle su svijet i očarale gledatelje i produkcijske kuće. Danas ih sve više stiže u Grad radi dopuštenja za snimanje svojih serije i filmova. Među ostalom i serije Obitelj Borgia, Alexandar, Emeral City, Dust, a po najnovijim saznanjima i osmi nastavak legendarne filmske sage stare više od četiri desteljeća, Star Wars, tj. Ratovi zvijezda.
Što sada znači ovakav slijed događaja za sve one turiste koji su se došli odmoriti uz more i statičnost starih zidina? Hoće li Dubrovnik tako postati novi “hot-spot“ za snimanje blockbuster filmova? Dubrovnik će se morati ili za opredijeliti turističko mjesto poznato po stvarnim lokacijama iza izmišljenih ili kao kulturno središte južnoga mediterana sa tisuću godina starom povijesti. Kako inače održavati kulturne manifestacije s povijesnom ulogom poput Dubrovačkih ljetnih igara i festama sv. Vlaha, ako je polovica stare jezgre zakupljena od strane producenata radi snimanja? Jedino ako ih se preseli na obližnji otok Lokrum. Neosporivo je da su serije i filmovi pridonijeli kao reklama za domaći turizam, i da sve više posjetitelja dolazi vidjeti filmske lokacije duž Grada i zidina, zanemarujući ostala kulturna dobra Dubrovnika, kao i njihov povijesni značaj. Stvaran desetljećima kao mjesto spajanja kulture i starine, te utapanja stare jezge u moredni način života, Dubrovnik je danas karakteristično mjesto za turističke odmore.

Dosadašnje ponude ovakvoga filmskog spektra i slave u budućnosti nisu garantirane, javnost je i više nego upoznata kako brze se filmske odluke mjenjaju, usprkos tome da je Dubrovnik sada nova točka na svjetskoj filmskoj sceni za odabir lokacija budućih projekata najvećih redateljskih zvijezda. Pragmatični izbor ovdje trebao bi biti balansiranje Dubrovnika kao turističke atrakcije prve klase i lokacije za filmske produkcije. Iako film spada u kulturu, on on nije oblike koji je tipičan za Grad. Dubrovnik je bio i jest primarno grad povijesne kulture i dramskih manifestacija, te bi tako trebao i ostati. To je njegov identitet koji ga i čini jednim od najjedinstvenijim gradom svjetske prepoznatljivosti.
Marko Roško

Nema komentara:

Objavi komentar