nedjelja, 7. veljače 2016.

GRAZ - Grad kulture, studenata i šopinga!

Idealan grad tako blizu srcima mnogih i tako blizu hrvatskoj metropoli je grad Graz. Ime mu dolazi od riječi 'gradec' što znači 'mali dvorac na vrhu brda'. Mali dvorac na vrhu brda današnji je Schlobberg, do kojeg je najlakše doći uspinjačom. Pogled na vrh grada vodi u čaroliju prirode koju potvrđuju predivni parkovi i mjesta za odmor. Ako niste posjetili ovaj dvorac kao da niste bili u Grazu. Upravo sva povijest ovog grada vezana je uz taj tako simpatičan naziv, velikog značaja. Predivni grad Graz smješten je na rijeci Muri i glavni je centar fascinantne pokrajine Štajerske. 

 
Bogate kulturne znamenitosti
Glavni gradski simbol Uhrturm najupečatljivija je znamenitost Graza čije su glavne odrednice koje sigurno morate zamijetiti velike kazaljke na satovima . Hauplatz glavni je gradski trg i središte je gradskog života i prepuno zbivanja. Krasi ga Gradska vijećnica iz 19. stoljeća, te impresivna fontana posvećena Štajerskom princu koja predstavlja četiri rijeke Muru, Dravu, Enns i Sann.
Ovo je grad koji se može ponositi s renesansnom palačom Landhaus koja podsjeća na venecijanske zgrade i gdje je gušt poći na neki od koncerata. Posebna atrakcija koja se jednostavno ne može zaobići je Murinsel, umjetni otok oblika poluotvorene školjke izgrađen povodom postajanja Graza za 'Europski grad kulture'.
Za sve ljubitelje moderne umjetnosti preporuča se Muzej moderne umjetnosti Kunsthaus ili kako ga često zovu prijateljski izvanzemaljac. Bogate kulturne znamenitosti obilježje su ovog grada koje jednostavno moraju biti prepoznatljive.


Šoping je nezaobilazan
Ono što su svakako važni sinonimi grada Graza je da je to osim grada kulture i grad studenata, šopinga i svakako vrijedi spomenuti da se upravo u Grazu nalazi najstariji jazz studij u Europi.
Uvijek je lijepo prošetati šarmantnim ulicama ovog grada i popiti kavu, kao i kušati neke od famoznih slastica vrhunskih slastičarni.
Za sve šopingholičare vrijedi istaknuti da osim centra grada mogu obaviti dobar šoping i na brojnim šoping odredištima kao što su Mur Park, City Park, Seiersberg ili Center West. U Grazu su sniženja učestala, a izbor raznovrstan. Stoga se isplati posjetiti jedan od ovih centara.
Grad koji odiše toplinom, šarmantnošću ulica i butika, kao i uvijek simpatičnim stanovnicima – samo su neki od razloga zašto posjetiti Graz!

Paula Sambrailo

Nema komentara:

Objavi komentar