ponedjeljak, 8. veljače 2016.

Dojmovi s padina OrjenaAutorica ovog teksta: Ona

Poželite li ponekad odmaknuti se od gradske vreve i užurbanosti života? Ako je odgovor potvrdan, pjev planina vas već zove! Želja za mirnijim mjestima koja odmaraju dušu i tijelo ostaje neispunjena sve dok se ne pronađe volja, dovoljno jaka za djelovanje. Orjen, najveći planinski masiv na Jadranu, je idealno mjesto za aktivni odmor. Bilo ljeto ili zima, fascinira svojom nadnaravnom ljepotom. Barem ga tako Ona doživljava i misli da bi svakoga ostavile bez daha gorostasne planine kao što je ova. Iako odiše nekom čudnovatom mističnošću, do Orjena nije teško doći.

Foto: Paula Ivančić

Ona se uputila iz Dubrovnika pa preko Herceg Novog dok nije stigla do sela Kruševice. Selo je smješteno u prekrasnoj dolini koja kontrastira ostaloj krševitoj okolici. Ovo nije prvi put da je krenula put ove planine. Svaki put, kao i ovaj, obavezno stane u Kruševicama da od lokalnih ljudi kupi malo povrća i domaćih proizvoda koji odlično uspijevaju na 800 metara nadmorske visine. Pravi okus zdravlja, milina jedna!

Foto: Paula Ivančić

Put dalje vodi serpentinama prema selu Vrbanje. Put je, k'o što bi se reklo, knap i dosta strm, ali se isplati zbog veličanstvenog pogleda koji nakon nekoliko kilometara pruža: selo u dolini, more na obzoru i planine i brda sa svih strana – nešto neopisivo. Do Vrbanja se prijeđe i jedna cesta koja vodi kroz šumu koja vabi svojom tajnovitošću, pogotovo ovaj put kada je vrijeme bilo poprilično maglovito a prizori su podsjećali na horor filmove. Upravo tako – izaziva strah ali i budi želju za istraživanjem i izazovima. Ah, ta ljudska narav!

Foto: Paula Ivančić
U Vrbanju se nalazi dubrovački planinarski dom, lijepa kućica od drva i kamena, u zimskim danima poziva da se uđe unutra te se ugrije i okrijepi. Uokolo je dosta vikendica od kojih su mnogi vlasnici upravo Dubrovčani.
Iz Vrbanja počinje ozbiljnija staza, uspon postaje oštriji a makadamski put se uzdiže uz ogromnu strmu padinu. Ova staza je možda najstarija planinarska staza u Crnoj Gori. Krajem 19. stoljeća izgradio ju je austrougarski general Varešanin, kako bi princu Rudolfu omogućio ugodniji uspon na Zubački kabao, najviši vrh planine. Na trećini uspona, kraj same staze, stoji isklesani natpis kao spomen obilježje graditeljima.

Foto: Paula Ivančić

Tu započinje vrlo oštar uspon do prijevoja Sedlo. Za iskusne planinare ali i za strastvene zaljubljenike u planinarenje i kretanje u ovakvim ambijentima, to nije nikakav problem. Na Sedlu se nailazi na planinarski dom, koji je otvoren za sve posjetitelje, naravno unaprijed se treba najaviti dolazak kako bi se dogovorili oko ključa. Kraj doma se ispružilo jedno jezerce koje veličinom podsjeća na lokvu. Ova lokva je čudo s obzirom na bezvodni Orjen i krševitu okolinu jer nikada ne presušuje – pravi fenomen!

Foto: Paula Ivančić, planinarski dom na Sedlu

No to nije jedino što iznenađuje, tu su i mnoge endemske vrste, vrlo zanimljive povijesti. Unatoč 180 godina istraživanja flore na ovim prostorima još uvijek se otkrivaju nove verste, i to u zadnje vrijeme otkrivena je jedna nova– Orjenska perunika.
Posebno se mora izdvojiti Bijela Gora, kršku visoravan na sjevernom dijelu planine. Na njoj se mogu vidjeti glacijalni tragovi jer je u posljednjem ledenom dobu ovo cijelo mjesto bilo pod ledom. Na prostranim pašnjacima i staim jelovim šumama može se naić upravo na mnoge endemske biljne vrste. Naić se može i na pokoju divokozu, jelene, divlje svinje i mrke medvjede koji tu obitavaju. Bijela Gora je naseljena i crnogorskim plemenima koji su poznati po svojim epskim pjesmama u crnogorskoj usmenoj tradiciji.

Foto: Paula Ivančić

Tijekom zime Orjen je prekriven snijegom koji se ne otopi čak do svibnja. Za one koji su malo manje vični ekstremnim uvjetima, proljeće je idealno za šetnju, istraživanje puteva i staza, otkrivanje bogate flore među kojima su i mnoge gljive iako ih nije preporučljivo brati ukoliko znanje o njima nije dostatno.
Tko pak voli sniježne radosti zimski mjeseci će ga oduševiti jer se pod debelim bijelim pokrivačem ne vidi skoro niti jedno stabno, niti jedna grančica! Samo sniježno prostranstvo. Kada je Ona upoznavala Orjen u takvim uvjetima, nije odoljela spustevima sa snowboardom pretvarajući se kao da je na olimpijskoj stazi! Naleti adrenalina, i smijeh ispunjavaju dušu.

Foto: Paula Ivančić

S druge strane uživanje u miru, spokoju i zvukovima prirode te meditativna okolina puna ispiracije, najbolje sabere čovjekove misli i napuni baterije za nove izazove svakodnevice.

Foto: Paula Ivančić

Paula Ivančić

Nema komentara:

Objavi komentar