ponedjeljak, 1. veljače 2016.

Sandra Sambrailo iz Društva za zaštitu životinja: Snaga je i u žrtvi koju s osmjehom podnosimo dok nas tuku oni koji ne znaju što je ljubav! Snaga je u volonterima!

Sandra Sambrailo dobitnica je nagrade Grada Dubrovnika „Vlaho Brangjolica“ za volonterku godine. Članica je Društva za zaštitu životinja Dubrovnik koje se petnaest godina brine o napuštenim životinjama u skloništu na Žarkovici. Prilikom nedavne akcije u kojoj je dio pasa sa Žarkovice, prema nalogu Veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede, uz asistenciju policije, usred noći odveden u druga skloništa, Sandra Sambrailo bila je i pritvorena.


Kako danas gledate na tu akciju koja je izvedena svega nekoliko dana nakon što je Gradsko vijeće odlučilo da Vam se dodijeli nagrada za volonterku godine?
Ponosna sam na ovu nagradu, jednako kao i na sve ostale nagrade i priznanja koja su dodijeljena volonterima i našoj udruzi. Između brojnih inozemnih priznanja, imamo i nagradu Grada Dubrovnika za "dugogodišnja iznimna postignuća na polju zaštite životinja". Sve su nam jednako dragocjene i poticajne. Ovo je nagrada koju dijelim sa svim volonterima Društva za zaštitu životinja Dubrovnik jer bez njih ne bi bilo ni nje. 
 
Grad Dubrovnik zatražio je zaštitu policije kako bi sproveo rješenje o zbrinjavanju pasa sa Žarkovice u druga skloništa u Hrvatskoj. U noći 21. prosinca 2015. su vas priveli.
Očito da je da gospoda Vlahušić,   Kunica,   Dujmović i Raguž ne poštuju Zakone ove države, a kamoli volontere koji rade za dobrobit Grada već 15 godina.   Pozivaju se na optužni prijedlog koji nikada nije pokrenut i rješenje veterinarske inspekcije koja nije naložila ove nezakonite radnje već predložila, nakon 31.12.2015. mjere za rješenje ovog komunalnog problema koje je Grad ignorirao. Intervencija pedeset policajaca nije bila sukladna zakonu, jer je izvršena temeljem naloga Grada, a ne sudskog naloga. Tijekom akcije učinjene su brojne nezakonitosti:  psi su vlasništvo Društva pa je njihovo oduzimanje krađa, prilikom oduzimanja pasa nije bilo naloga, nije bilo nazočnosti veterinarske inspekcije, ne postoji zapisnik o broju pasa ni mjestu gdje se odvode.  Ukratko, nebrojeno je povreda postupanja i kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti zbog čega smo pokrenuli više kaznenih prijava. 
 
Bilo je bolesnih i starijih pasa. Kako to odvođenje djelovao na njih?
Noć je to koju nikada nećemo zaboraviti...ni mi-volonteri a ni psi koji su tu noć šinterskim omčama hvatani i ugurani u transportere i odvedeni u nepoznato.   Noć je to u kojoj se čuo lavež nalik krikovima. U zoru su se vidjeli krvavi tragovi kao podsjetnik na brutalnost čina. Hvatali su ih u mrkloj   noći, nisu znali niti ih je zanimalo u kakvom su stanju i hoće li im nauditi. Bilo je nekoliko, starijih i bolesnih koji su ostali su bez nužne terapije. Psi koji su ostali u utočištu danima su se sakrivali od nepoznatih ljudi. Zavladala je "preglasna" tišina.

Mislite li da sve što se događalo na Žarkovici može utjecati na negativan imidž Dubrovnika, posebice kod turista koji su ljubitelji životinja ?
Na žalost, Dubrovnik u svijetu ima loš imidž i slovi kao "Grad-neprijatelj životinja". Društvo za zaštitu životinja je stalno u kontaktu sa svjetskim srodnim udrugama i svi znaju što se događa i tko je za taj loš imidž kriv. Oni su naši prijatelji i volonteri koji svoje godišnje odmore provode pomažući nam na terenu i na Žarkovici. Kad pođu iz Grada pomažu promidžbom, apelima na institucije u Europi i svijetu, donacijama u liječenu, sterilizaciji i sl. Već godinama se borimo skinuti ljagu s Dubrovnika. Ovo je naš Grad i ne zaslužuje da zbog volje pojedinaca hodamo pognute glave. Bilo je i pokušaja bojkota   poznatih   svjetskih turističkih agencija. 
 
Najavljen je dolazak poznate udruge za zaštitu životinja Dogs Trust, u listopadu ove godine. Jeste li ih upoznali s najnovijim problemom azila ?
Njihovi predstavnici su bili u kolovozu 2015.g., upoznati su s problemima i odnosom Grada i jedinica lokalne samouprave u Županiji. Jednako tako, sa situacijom su upoznati i predstavnici svih udruga koji su najavili sudjelovanje na kongresu. Zgroženi su činom koji se dogodio 21.prosinca 2015.g. i općenito načinom na koji najbogatiji grad u Hrvatskoj rješava problem napuštenih životinja. To i jest jedan od razloga održavanja kongresa baš u Dubrovniku.

Tvrtka Razvoj golf navodno je nedavno ponudila Gradu Dubrovniku zamjensko zemljište za sklonište na drugoj lokaciji. Je li Vam poznato kakav je bio odgovor iz Grada Dubrovnika?
Tvrtka Golf razvoj i privatni investitori su u više navrata nudili Gradu kupnju zemljišta o vlastitom trošku kako bi se sklonište za životinje izmjestilo sa Žarkovice. Međutim, bili su odbijeni ili ignorirani. Zašto Gradonačelnik ne pristaje na drugu lokaciju koja bi porezne obveznike koštala nula kuna, a za životinje i volontere i stanovnike okolnih naselja bilo bi idealno rješenje, pita se Sandra. Koji su to interesi Gradonačelnika da ne pristaje na zamjensku lokaciju iako se dozvole mogu riješiti u vrlo kratkom vremenu?   Žarkovica nije mjesto za životinje. Ovaj predivan vidikovac se mora iskoristiti u turističke svrhe. Tako bi se u gradsku blagajnu slijevali milijuni kuna što bi poboljšalo život svima koji žive u Gradu. 
 
Vi ste i branili ovaj Grad u najtežim momentima 1991.g., borili ste za njega i tad ali i sad to činite. Kakav je danas  osjećaj nakon svega što se dogodilo ?
Sandra skromno i suzdržano ne želi o sebi pričati. Ipak nastavlja.   Žalosna sam jer su svi moji suborci očekivali demokratsku, civiliziranu i humanu državu. Tužna sam što su majke izgubile svoju djecu da bi ljudi koji nas vode mislili isključivo na svoje osobne interese zanemarujući opće dobro. Nema dana da ne mislim na njih, na prijatelje kojih više nema s nama! Pitam se : Zar je ovo Grad za koji ste se borili?   Ponosim se sa svim braniteljima i sramim se onih koji za ovakve ljude glasaju i koji ih podržavaju
 
Grad Dubrovnik je nedavno donio odluku o pomoći udomiteljima pasa sa Žarkovice, no zasad se nitko nije javio.
Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca   postoji još od 2010. po istim pravilima kao i ovaj novi pravilnik, kojeg donosi Gospodin Kunica. Unatoč tome, pozivamo sve udomitelje koji su od 2010.g. do 1.1.2016. udomili bilo koju životinju da se jave DZZŽ ako nemaju ugovor o udomljavanju i Sanitatu radi ostvarenja prava na naknadu.

Katarina Matović

Nema komentara:

Objavi komentar