srijeda, 9. ožujka 2016.

Hrvatska ponovno na Eurosongu


Nakon ljubomorno čuvanih informacija o tome hoće li Hrvatska nakon dvije godine ponovno imati predstavnika na popularnom Eurosongu, HRT je osigurao mogućnost sudjelovanja naših predstavnika na predstojećem 61. natjecanju za pjesmu Europe u Stockholmu. Nina Kraljić, najljepši glas Hrvatske, pobjednica prve sezone HRT-ova showa The Voice, u svibnju će pokušati nastupom u prvoj poluzavršnici izboriti ulazak u finale koje će se održati 14. svibnja. 

Dvojbe oko izbora predstavnika na ovogodišnjem Eurosongu nije bilo. Ninu Kraljić šira javnost je zapazila zahvaljujući njezinim sjajnim pjevačkim sposobnostima te su joj dali gotovo milijun glasova. Uz nominacije za nagradu Porin i to u dvije kategorije, Najbolja ženska vokalna izvedba i Novi izvođač godine koju je i osvojila, nastup na Eurosongu izvrstan je ulazak u glazbeni svijet. 

Zanimljivo je da naš predstavnik, Klapa s mora, 2013. nije uspio ući u finale, a u posljednjih 20 godina, plasman među prvih pet donijele su tek Maja Blagdan i Doris Dragović. Na nekad uglednom glazbenom događaju još uvijek je, bar što se tiče svojevrsne promocije, važno nastupiti pa će se ove godine u Stockholmu natjecati 43 zemlje. 

Eurovizija ili Eurosong nije samo natjecanje najljepših glasova, svjesni su toga u organizacijskom timu koji ima iskustva i priznanja s Eurovizije, a u suradnji s HRT-om koji ove godine obilježava dvije značajne obljetnice, 90 godina Hrvatskog radija i 60 godina Hrvatske televizije, odabrali su pjesmu za koju vjeruju da će ostaviti trajan dojam među eurovizijskom publikom. Međutim, dojam je već ostavljen na našoj glazbenoj sceni. Naime, mnogi zamjeraju što je autorstvo pjesme pobjereno austrijskim skladateljima, a nažalost, posljednjih dana, pjesma koja će biti hrvatska uzdanica doživljava i usporedbe, odnosno optužbe za plagijat. 

Vrijeme je najveći sudac, pa će svibanj pred vratima i ova vremešna manifestacija koja još uvijek odoljeva brojnim kritikama, pokazati koliko je odabir bio realan, jer želje su jedno, a mogućnosti, nešto sasvim drugačije. 

Suzi Sokol

Nema komentara:

Objavi komentar