ponedjeljak, 14. ožujka 2016.

Intervju- Daniela Malić: Osmislila sam prvi dubrovački planer za vjenčanje


Mlada Dubrovkinja Daniela Malić, studentica pete godine na Fakultetu prirodoslovno- matematičkih i odgojnih znanosti u Mostaru, osmislila je planer za vjenčanje.  Ideja se rodila posve slučajno i urodila plodom.  Provodila  je sate i sate razrađujući ideju za koju nitko nije znao. Od poklona za vjenčanje do zarade za „đeparac“. 

Kako je nastala ideja?
Ideju je potakla objava da se moja draga rodica udaje, ali to nije bilo kakva objava...Tu vijest smo čekali  devet godina i kad smo je napokon dočekali, ja sam ostala šokirana. Pitanje je bilo što joj pokloniti za taj „poseban“ dan. Tako sam počela „njuškati“ i istraživati po internetu. Naišla sam na planer za vjenčanje i pomislila kako bi to svakoj ženi olakšalo donekle te stresne i uzbuđujuće dane. No međutim,  taj planer za vjenčanje na koji sam naišla,  bilo je po meni malo nezanimljivo i dječije izdanje. Smatram da je vjenčanje  ipak nešto malo glamuroznije i svečanije pa tako treba biti napisan i sam planer. Sjedila sam danima po osam-devet sati i sve sama planirala i  tipkala.

Kakve su bile reakcije okoline?
Reakcije su uglavnom bile pozitivne. Bilo je i onih "pa mogla si to kupiti, ne bih ja to tipkala nema šanse." Ali najbitnije je da se ljudima koji su meni bliski svidjelo i da su me podržali. Ono što sam izradiš i napraviš mnogo je vrijednije od onoga za što daš novce u pet minuta i pokon je kupljen. Tako da sam pozitivne komentare prihvaćala, a negativne saslušala i ne uzela u razmatranje. 

Je li vam  netko pomogao u realizaciji?
Oko samog nastanka planera, iskreno, nisam ni tražila ničiju pomoć, niti je itko znao za to osim moje mame . Ali kasnije,  kad sam već otkrila ideju,  počeli su mi dolaziti s prijedlozima gdje bi se to moglo distribuirati u prodaju, kako zaštititi autorska prava i ideje te što još ubaciti  i dodati u planer.

Što sadrži vaš planer za vjenčanje?
Planer sadrži sve što je potrebno za planiranje vjenčanja. Postoje razna poglavlja s pojedinostima koje su važne za vjenčanje od odabira vjenčanice, svadbenog salona, glazbe, cvijeća itd. Npr.u planer možete upisati sve bendove koje bi mogli angažirati  i njihov popis pjesama te cijenu, što na kraju uvelike olakšava i sužava izbor onoga benda koji vam najviše odgovara.  Planer služi da  imaš sve na jednom mjestu i u svakome trenutku, te u konačnici da bi  okvirno mogao predvidjeti sve rashode. Također, unutra se nalazi popis uzvanika, popis darova koje ste dobili (ali u svom zasebnom džepiću,  koji nitko drugi neće vidjeti) pa čak i mogućnost skiciranja sale i raspored stolova. Neki će možda reći  da je tu  previše stranica, ali sve je na jednom mjestu i nema potrebe za "šaranjem" po stotinu papira i skupljanje istih, što može dovesti ženu do napada bijesa, a za to nema nikakve potrebe.

Ima li zainteresiranih kupaca i tko su oni?
Interesa ima i već sam prodala nekoliko primjeraka, a reakcije su jako pozitivne što me najviše i veseli. Potražnja je sve veća i veća, ali idem polako jer sam studentica te printanje planera i nije baš jeftino. Imam još nekih ideja i u potrazi sam za grafičkim dizajnerom koji ima smisla i koji će moći pretočiti moje ideje ili pak neki student, kojem bi to bio izazov.  Jer zaista,  nije jednostavno kada date nekome da iz worda printa takvo nešto, jer to nije samo tekst, tu ima slika, dijelova za nadopunjavanje, kolumni, crtanja, i da ne otkrivam dalje.

Je li  to poziv za grafičare da sudjeluju u vašoj ideji?
Naravno, ako se netko želi okušati u ideji stvaranja jednog ovakvog planera i prihvatiti moj mali izazov,  neka se slobodno javi.

Koji su planovi za budućnost?
Planovi su jednostavni,  pronaći grafičara ili barem nekoga tko se tako osjeća, a da zna posao i ima smisla za takve stvarčice, doraditi ga i onda prevesti planer na engleski i ponuditi našim turistima kao "Dubrovački planer vjenčanja". To je planer koji će u budućnosti trebati svaka žena koja se priprema za udaju, jer užurbani način života zahtjeva da se sve više zapisuje i planira.  Idealan je kao poklon za ženu, sestru, rodicu ili pak prijateljicu koje se nalaze u razdoblju organizacije vjenčanja.

Elizabeta Jelić

Nema komentara:

Objavi komentar