utorak, 15. ožujka 2016.

INTERVJU Karlo Gašpar: Prava škola dolazi tek nakon fakulteta


Koliko ste puta u žurbi tražili ključeve ili zaboravili gdje ste ostavili novčanik? U tim trenucima sigurno ste poželjeli nazvati izgubljeni predmet kako bi ga lakše pronašli, bez da prvo prevrnete cijeli stan i vraćate se korak po korak do vremena i mjesta gdje ste ga zadnji put vidjeli ili koristili.
Android aplikacija Can't be lost grupe mladih Splićana okupljenih u agenciji za informatička rješenja Amplifico, će vam to napokon i omogućiti.

O čemu se radi i kako je sve počelo upitali smo jednog od osnivača, Karla Gašpara.


Foto: Amplifico


Kako se grupa studenata odlučila osnovati svoju tvrtku?

Sve je počelo na 5. godini studija računarstva na fakultetu elektrotehnike strojarstva i brodogradnje u Splitu, kada mi je prišao prijatelj i kolega Dario Boras s idejom koju je htio predstaviti na poduzetničkom kampu u Solinu i emisiji Snaga Volje, koja se prikazivala na HRT-u. Kako smo se svi još od prije strastveno bavili programiranjem, elektronikom i pametnim sustavima odlučili smo udružiti snage.
Tim se sastoji od Daria Borasa, Marka Smolje, Josipa Labrovića i mene. Moja uloga unutar Amplifica je CTO (Chief Technology officer) što podrazumijeva praćenje tehnoloških trendova na tržištu i procjenu njihovog utjecaj na budućnost firme, procjena optimalne tehnologije za zadani problem i koordinacija izrade projekata.


Sad kad gledate unatrag, je li se trud isplatio?

Početak rada tvrtke nije bio nimalo lagan, počevši od mnogih neprospavanih noći u radu na projektima i proizvodima, ali i trenutaka kada smo udarili u zid i skoro se predali očaju. Nije pomoglo ni more birokracije na koje se trebalo priviknuti. Ali zato, kad bi jedan pao ostali bi bili tu da ga podignu i da svi skupa nastavimo dalje gurati.
Nakon svog vremena rada i truda mogu reći da je itekako opravdano ono što smo radili, jer možemo reći da smo sami svoji majstori, da radimo ono što želimo i da smo svaki dan na poslu okruženi prijateljima i ljudima na koje se u svakom trenutku možemo pouzdat. Iako nam se dani svedu na rad u prekovremenim, često večernjim satima, nije teško kad znate za što se borite.

Recite nam nešto o aplikaciji CantBeLost

Početak našeg rada je vezan baš uz CantBeLost sustav koji je bio namijenjen pronalasku izgubljenih predmeta poput ključeva, novčanika, torbe i slično. Realizirali smo ga u obliku privjeska koji se može zakačiti na bilo koji predmet za koji mislite da se može izgubiti. Sam pronalazak se vrši pomoću smartphone aplikacije kojom nazovete CantBeLost uređaj i on emitira zvučne i vizualne signale, koji vam olakšaju pronalaženje zagubljenog predmeta.
CantBeLost aplikaciju se može besplatno skinuti preko Google Play trgovine CantBeLost , a uređaj se može kupiti na našoj web stranici Amplifico

Na čemu trenutno radite?

Trenutni projekt koji nas interesira je izrada smart parking rampe koja se kontrolira putem aplikacije na smartphone-u. Instalacija je krajnje jednostavna i omogućava korisniku da svoje parking mjesto osigura napravom koja bi omogućila da jedino on može parkirati na to mjesto.
Prezentirali smo svoj proizvod na GAST sajmu u Splitu i zadobili veliki interes od strane klijenata.

Nedavna anketa portala Educentar među 420 studenata pokazala je da mnogi odgađaju diplomu zbog straha da za njih nema mjestu na tržištu rada. Jeste li se i vi tako osjećali i kakav savjet bi dali trenutnim studentima?

Svi smo mi bili prepadnuti od diplome i što nas čeka u budućnosti, ali naše je mišljenje da ukoliko ste upisali neki fakultet i ako vas ono što učite zanima, poslodavac će prepoznati da bi baš vi mogli biti dio njegovog tima. Samo se treba boriti i napredovati, jer kako smo mi shvatili prava škola dolazi tek nakon fakulteta.

Ivana Perković

Nema komentara:

Objavi komentar