utorak, 15. ožujka 2016.

ÖSTERREICH - 12 POINTS!


Austrijski glazbenici Andreas Grass i Nikola Payla brane boje Hrvatske na ovogodišnjem Eurosongu.

Pjesma „Ligthouse“, u izvedbi mlade Nine Kraljić, pobjednice HRT-ovog glazbenog show-a „The Voice“, predstavljat će Hrvatsku na ovogodišnjem izboru za pjesmu Eurovizije u Stockholmu. Bit će to ponovno sudjelovanje Lijepe naše na ovoj europskoj glazbenoj smotri nakon dvije godine izbivanja.

Možda je važno naglasiti kako Eurosong nije jedna od inačica supertalenta niti natjecanje izvođača-interpretatora. To je izbor za PJESMU Eurovizije, dakle, ono što se ocjenjuje je skladba, odnosno kompozicija, stihovi i aranžman. Svakako i osobnost i način interpretacije izvođača utječe na odluku žirija, međutim u prvom planu je skladba i njezini autori.

U našem slučaju potpisnici glazbe, stihova i aranžmana za pjesmu „Lighthouse“ su austrijski glazbenici Andreas Grass i Nikola Payla. Nameće se pitanje sudjeluje li Hrvatska, zapravo, na ovogodišnjem natjecanju? Možemo li očekivati da ovoga ljeta na travnjak „Parka prinčeva“ u kockastom dresu istrče Schweinsteiger, Lewandowski i Bale? 

Cilj sudjelovanja na bilo kojoj međunarodnoj smotri je prezentacija svojih nacionalnih potencijala i resursa. Svojih posebnosti! Možda nismo najveća svjetska nogometna sila, ali niti jednoj obrani na svijetu neće biti svejedno kad na njih krenu Modrić, Rakitić i Mandžukić.

A mi se imamo prava nadati njihovom uspjehu. 

Promocija nacionalnih resursa, talenata, njegovanje hrvatskog jezika, glazbenih i ostalih kulturnih izričaja, upravo je uloga Hrvatske Radio-televizije, kao javnog medijskog servisa, stoga ovakva odluka u najmanju ruku začuđuje.

Ovim povodom reagiralo je i Hrvatsko društvo skladatelja uputivši dopis v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniši Kovačiću, u kojem ističu kako postoje tri razloga zašto skladba koja nas predstavlja na Eurosongu treba biti iz pera hrvatskih autora. Prvi razlog je što Hrvatska ima kvalitetnih autora i upješnu glazbenu industriju, drugi je poslovni i ekonomski, a treći je očuvanje nacionalnog identiteta.

Ipak, na kraju ovog prosvjednog pisma naglašeno je kako ne žele biti destruktivni i mladu i talentiranu Ninu Kraljić na njenom prvom međunarodnom angažmanu opteretiti skandalom. „Poželjet ćemo joj sreću i uspjeh s pjesmom „Lighthouse“, no apelirat ćemo na odgovorne ljude HRT-a da idućih godina bolje osvijeste svoju ulogu nacionalne javne televizije i da prilikom izbora pjesme za Eurosong posegnu za nacionalnim resursima i ljudima koji ih čine“- stoji u pismu koje potpisuje glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav Šaban.

Alan Lasić

Nema komentara:

Objavi komentar