subota, 2. travnja 2016.

GODINE NA AZURNOJ OBALI - Nakon Dalija, PicassoNepoznato i skriveno umjetničko blago Pabla Picassa predstavljeno je dubrovačkoj publici. Izložba“Godine na Azurnoj obali“, otvorena u prostoru samostana sv. Klare, u grad kulture i umjetnosti dovela je oko 60-ak keramičkih radova i oko 50 plakata ovog vrsnog umjetnika svjetskog glasa. Dubrovčanima Picasso i njegov rad nisu nepoznati. Naime, 2008. u Umjetničkoj galeriji predstavljene su tri reprezentativne Picassove grafičke serije nadahnute antičkim razdobljem koje su ponudile tematski presjek djelatnosti Pabla Picassa.

Djela predstavljena na novoj izložbi u vlasništvu slovenskog kolekcionara Davida Razjanjceva, Picasso je izrađivao za godišnje izložbe keramike u razdoblju od 1947.-1971. Javnost prvi put u Dubrovniku ima mogućnost razgledati djela do sada najmanje istraženog područja slikareva opusa te se na taj način približiti španjolskoj kulturi. „Nakon izložbe Salvadora Dalija i njegovih grafika iz opusa „Božanstvena komedija“ i „Biblija Sacra“ treba se zahvaliti organizatorima na ovom novom, velikom i jedinstvenom pothvatu“- izjavila je počasna konzulica Kraljevine Španjolske Jelka Tepšić na otvaranju izložbe.

Keramiku je Picasso, poznat kao avangardist, grafičar, kipar, začetnik kubizma, umjetnik velike i neuništive stvaralačke energije upoznao na Azurnoj obali. Hobi s početka priče ubrzo je postao novo likovno izražajno sredstvo u kojem će stvarati sve do svoje smrti. Njegovi keramički radovi ponudili su žive boje pa su, istaknuo je povjesničar umjetnosti Ivan Viđen, njegovi za razliku od monokromatskih crno-bijelih grafika, postali i skulpture i slike. Izložba je u Dubrovnik stigla iz Njemačke, a u izložbenom prostoru će se moći razgledati do kraja listopada. 

Suzi Sokol

Nema komentara:

Objavi komentar