Preskoči na glavni sadržaj

Intervju: Marija Vezilić: S pravilnom prehranom do zdravlja

Brz i stresan način života doveli su do nekvalitetne prehrane, osobito kod studenata. Nutricionistkinja, Marija Vezilić radi u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije kao viši stručni savjetnik u Službi za promicanje zdravlja, vodi radionice smanjenja tjelesne težine, poboljšanja kvalitete života i zdravstvenog stanja pravilnom prehranom te donosi nekoliko korisnih savjeta. 




Kako izgleda zdrav doručak?
Kvalitetne i nutritivno vrijedne namirnice osnova su zdravog i energetski uravnoteženog doručka. Mlijeko ili fermentirani mliječni proizvod, zobene pahuljice ili neke druge žitarice bez dodanog šećera, suho ili svježe voće, integralni kruh, maslac, med, voćni sok, sve su to namirnice koje možete uvrstiti pri planiranju doručka. Kombinacija zobenih pahuljica s mlijekom, medom, ribanom jabukom i cimetom je odličan obrok za početak dana, no ne treba inzistirati na konzumaciji istog doručka svaki dan. Dan se može započeti i sa svježe iscjeđenim sokom od voća i/ili povrća na primjer sok od cikle, mrkve, jabuke i naranče s dodatkom zelenog lisnatog povrća i sl. Doručak treba isplanirati zajedno s ostalim obrocima u danu s ciljem zadovoljavanja dnevne energetske i nutritivne potrebe.

Ljudi sve manje stižu jesti pravilno. Što poduzeti po tome pitanju?
Nažalost, užurbani način života, stres i obveze utjecali su na odabir hrane. Zbog nedostatka vremena kupuju se gotova i polugotova jela, preskaču se obroci. Raznolika, umjerena i uravnotežena prehrana je jedina koja će osigurati unos dovoljne količine zaštitnih i hranjivih tvari unutar odgovarajućeg energetskog unosa. Najvažnije je dobro isplanirati dnevne obroke i uskladiti ih s dnevnim rasporedom. Važno je da se ne preskaču obroci i da se izbjegava duže gladovanje tijekom dana.

Koliko često trebamo jesti na dan i koju hranu odabrati?
Potrebno je jesti pet obroka dnevno. To su zajutrak, doručak, objed, užina i večera. Prednost treba dati složenim ugljikohidratima poput integralnih žitarica (proso, riža, orzo, zob), prirodnim namirnicama, voću i povrću, ribi, nemasnom mesu, mahunarkama, orašastim proizvodima, hladno prešanim uljima (maslinovo, laneno, bućino i sl.). Hranu umjereno soliti. Povrće je poželjno kuhati na pari ili u maloj količini vode. Meso i ribu pripremati sa što manje masnoća, a s mesa ukloniti sve vidljive masnoće. Pri pirjanju koristiti malu količinu ulja te voditi računa o količini ulja koja se upotrebljava za začinjanje salata te povrća.

Koje namirnice treba izbjegavati?
Smanjiti unos namirnica koje obiluju jednostavnim šećerima, zasićenim masnim kiselinama, izbjegavati industrijska polugotova i gotova jela, izbjegavati pečenje u dubokoj masnoći, pohanje, prženje, kuhanje sa zaprškom i ne dodavati začine koji sadrže pojačivače okusa.

Zlatni savjet za održavanje zdravlja?
Jesti pet manjih uravnoteženih obroka u danu, smanjiti unos šećera i biti tjelesno aktivan svaki dan.

Studenti nemaju vremena za kuhanje. Što učiniti po tom pitanju? 
Evo par jednostavnih pravila tijekom studiranja:
-Dnevno planirati najmanje tri glavna obroka i dva međuobroka
-Svaki dan pojesti kvalitetan mliječni obrok (jogurt, mladi sir)
-Najbolji izbor za međuobroke su: svježe ili suho voće, orašasti plodovi
-Izbjegavati unos slastica i grickalica, visokokaloričnih pića, gaziranih pića s kofeinom
-Izaberite „zdrave” sendviče, dodajte povrće, izbjegavajte kečap, majonezu, masne salame i paštetu. 

Mila Petrušić

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

FABULA: Kradljivica knjiga

Vrijeme je popularizacije knjiga – jeftinije su i pristupačnije, a i broj im se povećao. Tako svatko može naći nešto za sebe. I upravo zato zabrinjava činjenica da se veliki broj ljudi odlučuje za nečitanje. No nije samo to problem – u zadnje vrijeme je često da se osobe koje ne čitaju time ponose.  Tako nerijetko možete čuti rečenicu: Nisam pročitala knjigu od osnovne škole! S tim da nove generacije vjerojatno već u osnovnoj školi dižu ruke od knjiga s obzirom na dostupnost detaljnih sažetaka na internetu. Teško je reći što stvara takvu averziju ljudi prema čitanju. Kažu da je knjiga elitna vrsta zabave, zato jer nemaju svi toliko vremena da se posvete čitanju. To je možda i jedino prihvatljivo opravdanje za nečitanje. Ali nedostatak vremena je mladim ljudima u osnovnoj i srednjoj školi najmanji problem – veći je taj što knjige smatraju dosadnima i zamornima. Šteta, jer oni nikada neće otkriti koliki je užitak izgubiti se u radnji neke zanimljive radnje, a da ne govorim koliko bi

INTERVJU Otto Barić: Hrvatska k'o Hrvatska, najgore što možeš napravit je bit uspješan

Posljednjih mjeseci počela je izgradnja velikog poslovnog nebodera West Gate u Splitu koji bi trebao biti najviša zgrada u Hrvata. Tom prigodom arhitekt projekta, Otto Barić, sin istoimenog umirovljenog izbornika hrvatske nogometne reprezentacije, Otta Barića ispričao je kako je Hrvatska arhitektonska javnost dočekala projekt koji je oduševio Katar, što misli o negativnim komentarima na njegove projekte te po čemu osmišljava svoje projekte. Iako u Kataru gradi dosta uspješnu karijeru, u Hrvatskoj je već izgradio hvale vrijedne projekte. Zagrebtower - profinjena poslovna zgrada svjetskih standarda; Ban centar u Zagrebu – luksuzna stambena i poslovna zgrada u samom centru; velebno zdanje vinarije Korta Katarina u Orebiću samo su neki od projekata s njegovim potpisom, a otkrio je i planove za budućnost. Zašto ste prekinuli igrati nogomet i odakle zanimanje za arhitekturu? Igrao sam nogomet do svoje 16. godine. No otac mi je jednom prilikom rekao: "Ti nikada

Jelena Hendić: Sretna sam jer radim ono što volim i što moji tekstovi usrećuju druge ljude

Autorica knjige „Modni Izazovi“ i urednica istoimenog portala, te bivša studentica Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku ljubav prema modi objedinila u modnu knjigu koja je postala prepoznatljiva i izvan Dubrovačko-neretvanske županije. „Modni Izazovi“ su ne samo novi modni sadržaj, već polako postaju omiljeno štivo pripadnica ljepšeg spola. U intervjuu za ePunkt otkriva odakle ideja za modnim novinarstvom, pisanjem knjige kao i osnivanjem portala. Kako to da ste se odlučili baviti baš novinarskom strukom? Novinarstvo je moja najveća strast. Oduvijek sam željela biti novinarka. Pisanje me ispunjava i dio je mene. Sretna sam jer radim ono što volim i što moji tekstovi usrećuju druge ljude i mene. Je li istina da je novinarski posao jedan od najstresnijih? Stres je prisutan, ali s iskustvom postaje manji, ili u potpunosti nestaje. Ali činjenica je da je stres postao svakodnevnica koja je prisutna u svakom segmentu našeg života i moramo se nositi s tim.