MARIJA
COSSI: „Ako izgubimo zdravlje
izgubili smo sve!“
![]() |
foto: blog Make it healthy |
Blogerica
Marija Cossi pokrenula je blog Make it healthy u rujnu 2013. kako bi motivirala
sebe i druge na zdrav način življenja u svakom pogledu. Kao aktivna fitnessica,
posvećuje najviše vremena i pažnje zdravlju što je itekako vidljivo. U nadi da
osvještenost o važnosti pravilne uravnotežene prehrane dođe do što više ljudi,
Marija konstantno objavljuje i veseli svoje obožavatelje ukusnim i zdravim
receptima.
Što Vas je potaknulo na uređivanje
bloga koji se bavi isključivo zdravom prehranom?
Iako sam se tokom cijelog svog života bavila
nekom vrstom aktivnosti, nikad se nisam previše zamarala namirnicama i
prehranom. Sve sam to nekako olako shvaćala. Na prvoj godini faxa upoznala sam
dečka koji se aktivno bavio sportom, imao određeno znanje o prehrani i
primjenjivao nešto koliko je mogao. Tu je i mene potaknuo na detaljnije
razmišljanje o vlastitom odabiru namirnicama te njihovoj kvaliteti. Postepeno
sam se intenzivnije počela baviti sportom, te shvatila kako tijelo traži
kvalitetnu prehranu kako bi mogla izdržati te teške fizičke napore. Konstantnim
istraživanjem, usavršavanjem i učenjem sve bolje i bolje primjenjujem svoje
znanje u praksi i tako pokušavam u svoju rutinu uključiti što cjelovitijih, svježih
i „pravih“ namirnica. Najbitnije mi je da velika većina mojih obroka bude
pripremljena kod kuće, da su jela zanimljiva i jednostavna , lako probavljiva
te da u svojim slatkim delicijama uživam bez grižnje savjesti. Svoje kulinarske
eksperimente i ostale vještine odlučila sam podijeliti sa svima te na taj način
motivirati konstantno sebe samu i potaknuti druge na zdravije životne
navike, jer ako izgubimo zdravlje
izgubili smo sve!
Koliko je vremena potrebno
organizmu za privikavanje na novi režim prehrane?
Niti jedan početak nije lagan, pa tako i odbacivanje starih životnih i prehrambenih
navika može biti vrlo izazovan proces. Ono što je bitno je imati na umu jasan
cilj pa će tako svaka odluka lakše pasti. Prije svega, svaki rezultat je proces
koji nije nastao preko noći. Kod odvikavanja od starih namirnica i obroka na
koje smo svi naučeni, bitno je biti
sistematičan i postepeno eliminirati nutritivno siromašne narminice i naći
bolju zamjenu za iste. Naučeni smo se hraniti rafiniranim i procesuiranim
namirnicama i obrocima koje u sebi nose visoku kalorijsku vrijednost, a nisku
hranjivost, i takva vrsta prehrane stvara ovisnost.
Jednom kada odlučimo izbaciti određene
namirnice iz prehrane i krenemo sa zdravijim odabirima, tijelu će sigurno
trebati nekoliko dana na privikavanje, no ako uspijemo održati taj ritam,
vraćanje na stare navike može biti izuzetno bolno, u smislu tijelo ih više neće
tako olako prihvaćati već će ih zapravo odbacivati, a to govorim iz osobnog
iskustva.
Je li čovjek zaista ono što jede?
Smatram da zdravije prehrambene navike te
aktivan životni stil i tjelovježba nose puno više od vitkijeg izgleda.
Takva prehrana i način života čini nas
sretnijima, imamo puno više energije za životne izazove, ispunjeniji smo,
zdraviji smo, bolje se osjećamo, ali naravno i bolje izgledamo. Stoga
da...zaista se može reći da je čovjek ono što jede. Zdravije prehrambene odluke
direktno se manifestiraju sa pozitivnim zračenjem našeg bića.
Slažete li se s tim da je danas
onom siromašnijem socijalnom sloju ljudi nedostupna tzv.zdrava hrana?
Istina je da određene vrste namirnica koje bi
bilo dobro gotovo svakodnevno uključiti u prehranu koštaju više od onoga što si
čovjek može priuštiti, međutim isto tako je istina da je velika većina
kvalitetnih namirnica (žitarice, sjemenke, voće, povrće...) spada u grupu svima
prihvatljivih namirnica. Onaj tko traži izgovor, uvijek će ga naći, a onaj koji
je donio čvrstu odluku naći će kompromis kako izbalansirati psotojeći budget i
želje.
Namirnice poput orašida ili pak kvinoje ne
jedemo u svakom obroku, pa iako koštaju puno, dugo će nam trajati. A od cijenovno
svima dostupnim zobenih pahuljica, palente i sl. moguće je napraviti čuda jela,
pa tako uvijek možemo nešto iskombinirati kako bi se i dalje držali zdravijih
načela prehrane.
Što se pak razvikanih superfood namirnica i
raznoraznih prahova, te čudnovatih biljaka tiče, ukoliko smo u prilici, možemo
svako toliko i koristiti, međutim nema mjesta strahu i panici! Prema zdravim načelima se možete hraniti i bez
istih.
![]() |
foto: blog Make it healthy |
Koje namirnice prema Vašem izboru
zaslužuju biti na prvom mjestu prehrambene piramide?
Pa ne bih ništa posebno izdvajala. Reći ću
samo da svježe voće, povrće, zobene pahuljice ili neke druge cijelovite žitarice,
orašidi te raznorazne sjemenke, uvijek će naći mjesta u mojoj svakodnevici. Na
prvom mjestu mogla bih ipak istaknuti....VODU! J
Bitno je pridržavati se pravila da u svojoj
prehrani uključimo dovoljno makronutrijenata, vitamina i minerala prema
vlastitim životnim potrebama.
Je li zdrava prehrana ključna za
balans u organizmu ili postoji još bitnih faktora?
Prehrana je svakako ključ svega, međutim puno
je tu faktora koji igraju za potpuni balans našeg organizma. Pod broj dva bih
svakako istaknula neku vrstu tjelovježbe.
Međutim
tu su i oni drugi faktori, poput stresa, šokova, panike, manjka sna,
žurbe, sjedilačkog načina života ili nekih drugih životnih odabira koji isto
tako mogu imati velik utjecaj za postizanje nekog balansa u organizmu.
Nekad se možemo pokušati boriti protiv toga
ili zatomiti neke životne situacije kako bi što prije nastavili dalje, no to
nije put ka uspjehu. Tijelo će kad tad sve izbaciti na vidjelo.
Namjeravate li objaviti možda neku
svoju kuharicu?
Pa trenutno nemam to u planu, no nikad se
nezna. Sada sam okupirana nekim drugim
planovima i željama,a za neke se
nadam da ću uspijeti i ostvariti do kraja godine. No, o tom potom.
Koji su Vam planovi za budućnost?
Planovi...truditi se i dalje u svim svojim
naumima, hraniti se kvalitetno, baviti se sportom, uživati u prirodi, u svojim
životinjicama, putovati, uživati u malim stvarima koje me vesele i pronaći ponovo svoj kompletan mir i sreću.
Paula Sambrailo
Primjedbe
Objavi komentar