srijeda, 13. travnja 2016.

Predavanje Kluba za mlade u Dubrovniku - Marija Jurić Zagorka


Začetnica borbe za ženska prava u Hrvatskoj


Predavanje o književnici i novinarki Mariji Jurić Zagorki održano je u organizaciji Kluba za mlade u Dubrovniku. Njime je istaknut utjecaj koji je Zagorka imala ne samo u hrvatskoj književnosti, već i na mentalitet Hrvata kako ondašnjeg doba, tako i današnjeg, prvenstveno u izražaju domoljublja i ravnopravnosti žena sa muškarcima.

Čitanjem iz Zagorkinog djelomično autobiografskog romana "Kamen na Cesti", voditeljica Kluba Ivana Grkeš istaknula je ključne trenutke u književničinom životu, povezujući ih s njenim daljnjim životom. Naglasak je stavljen na njen odgoj, posebno na njenu majku, uz razmišljanje o utjecaju koji je imao na njeno feminističko djelovanje, kao i na njenu odbojnost prema braku. Povlačeći paralele, uzeti su u obzir povijesni i politički elementi, budući da je književnica živjela u vrijeme bana Khuena Hedervaryja, kao i socijalna situacija tadašnjega vremena, tj. položaj žena u društvu, kao i mentalitet Hrvata toga vremena.

Postavljajući pitanje usporedbe položaja žene u to doba s njihovim položajem u društvu danas, voditeljica Kluba započela je raspravu koja se eventualno razvila u analizu razloga podčinjenosti žena. S jedne strane uzimajući biološke i povijesne razloge, počevši od pračovjeka, preko starog i srednjeg vijeka, do novijih i današnjih dana, a s druge odgoj i nesvjesne rodne uloge koje su se uvukle pod kožu ljudi pod utjecajem društva, kroz raspravu se uvijek ponavljalo pitanje gdje se zapravo treba povući granica, kao i koliko je to kroz povijest zapravo postalo isprepleteno i nerazdvojivo.

Ipak, sudionice su se složile da je forsiranje pozicioniranja žena na određena mjesta i u određenom broju u ime ravnopravnosti zapravo proturječivo samim pravima za koja se borba vodi, budući da ako ne postoji želja za zauzimanjem tih mjesta, njihovo je forsiranje zapravo zadiranje u osnovna ljudska prava žena. Istinska bi se ravnopravnost, pak, zapravo iskazala pružanjem jednakim mogućnostima svakoj zainteresiranoj ženi, jednako kao i svakom zainteresiranom muškarcu - što je svijet koji prije samo pola stoljeća ženama poput Marije Jurić Zagorke nije bio ni moguć, ni dostupan.

"Fascinantna je, ipak, pomisao da bez postojanja žena poput Zagorke kroz povijest, koje su udarale glavom o zid i kad su im se svi smijali, te koje su na kraju i ostavile ovaj svijet izrugane i omalovažavane, mi danas ovdje ne bismo mogle živjeti životom kakvog danas poznajemo", primjetila je Grkeš. Ali, kao što je izjavila sama Zagorka, iako u sasvim drugom svjetlu, predrasude su stijena, a hrabre i ponosne duše tek valovi koji o njih udaraju - pa ipak, svakim njihovim udarom, komadić po komadić te stijene nepovratno otpada.

One su započele, druge će nastaviti, dok jednog dana, kako za žene toga doba, tako i u čast onima koje su svoje živote uložile u tu svrhu prije njih, tvrdoglava stijena ne bude poražena.


    Photo: Milka Maria Varela

Milka Maria Varela

Nema komentara:

Objavi komentar