utorak, 12. travnja 2016.

Preminuo Tomaž Pandur, redatelj Medeje s 63. i 64. Dubrovačkih ljetnih igara
Za vrijeme probe predstave ‘Kralj Lear’ Makedonskog narodnog teatra, od srčanog udara preminuo je istaknuti slovenski i europski redatelj Tomaž Pandur, poznat po dobro posječenoj i hvaljenoj predstavi ‘Medeja’, koju se moglo pogledati na 63. i 64. Dubrovačkim ljetnim igrama.

Tomaž Pandur magistrirao je režiju 1988. na Akademiji za kazalište, film i televiziju na Sveučilištu u Ljubljani u Sloveniji. Od 1989. do 1996. bio je dramski i umjetnički ravnatelj dramskog programa Slovenskog narodnog kazališta u Mariboru. Bio je i jedan od suosnivača i ravnatelja međunarodne kazališne organizacije ‘Pandur.Theaters’.

Intendantica HNK-a Zagreb Dubravka Vrgoč smrt Tomaža Pandura nazvala je velikim gubitkom za europski teatar.

“Tisuće gledatelja u različitim sredinama i na različitim kontinentima divili su se njegovim kazališnim pustolovinama u kojima nisu postojale zapreke i gdje je jedino mašta diktirala smjerove kretanja. Za Tomaža Pandura između teatra i života nije postojala granica o čemu svjedoči i njegova prerana smrt na kazališnim daskama” - rekla je Vrgoč.

U svojoj karijeri, Pandur je osvojio mnoge nagrade i priznanja za svoj rad, a među njegovim mnogobrojnim djelima našle su se i adaptacije Rata i mira, Lava Nikolajeviča Tolstoja, zatim Inferno, Dantea Alighieria a dubrovačka publika pamtiti će ga po izvrsnoj i modernoj adaptaciji Erupidove Medeje, s Almom Pricom u glavnoj ulozi.

Luka Pleša

Nema komentara:

Objavi komentar