srijeda, 15. veljače 2017.

FILM: Pedeset nijansi mračniji

Nema pravila, nema tajni, nema više kažnjavanja


Film 50 nijansi sive dobio je svoja dva nastavka: 50 nijansi mračniji i 50 nijansi slobodniji. Najisčekivaniji film 2017. Pedeset nijansi mračniji, emitiran je 8. veljače u hrvatskim kinima te je osvojio zvijezdani status koji je bio očekivan. S obzirom na neočekivani neuspjeh prvog dijela, došlo je do promjene producenta čiju je ulogu za Pedeset nijansi mračniji preuzeo James Foley. Film je ekranizacija trilogije Pedeset nijansi sive (Fifty shades of grey) E.L. James. Najveća navala se, za dugo isčekivani Pedeset nijansi mračniji, ipak najviše očekuje za Valentinovo, baš kao što je to bilo i za prvi dio koji je izašao  2014., a baš kao što će to biti i za treći koji izlazi 2018. u isto vrijeme.

Može li ljubav pobjediti?

Priča prati zbivanja nakon što su Christian Grey (Jamie Dornan) i Anastasia Steele (Dakota Johnson) prekinuli svoju ljubavnu vezu. Njihova veza je prekinuta zbog mračne prošlosti Christiana, koji zbog toga poznaje samo sadistički odnos prema svojim curama, točnije pokornima. U ovome dijelu Christian pokušava ponovno zavesti Anu, šaljući joj cvijeće na kućnu adresu. Christian se bori sa svojim demonima iz prošlosti jer je u Anastasii vidjeo utjehu i nadu da se može spasiti od takvog života. Anastasia  odbija cvijeće te nastavlja svoj život radeći na svome novome radnom mjestu u nakladničkoj tvrtci SIP.
 Na izložbi fotografija, koju je organizirao Anin prijatelj Jose, Christian se pojavljuje te izvodi Anu na večeru u kojoj traži drugu šansu. Pokušavajući ju vratiti u život, ona mu pruža šansu uz određene uvjete. Pruža mu šansu za vezu u kojoj nema seksualnog kažnjavanja, tajni ni pravila. Kada su napokon počeli graditi povjerenje i pronašli sklad, sjene iz Christianove prošlosti počnu sve upropaštavati. Njegova bivša pokorna Leila (Bella Heathcote) uhodi Anastasiu te je nakon radnog dana dočeka u njenom stanu s uperenim pištoljem prema njoj. Christian tu situaciju rješava kao njen dominantni, dok u tom trenutku Ana opet vidi da ona nije ono što on želi, da nije pokorna kao Leila i da neće nikada biti.Kada se i ta sjena rješi, na scenu nastupa gospođa Robinson (Kim Basinger) koja je Christiana sa samo 15 godina uvela u svijet BDSM-a. Gospođa Robinson je pokušavala uništiti romantičnu vezu između njih dvoje, govoreći Ani da će se on vrlo brzo zasititi nje te htjeti pokornu ženu, ne samo u krevetu. Ana se opet nađe u strahu da mu neće biti dovoljna, no Christian reagira i tjera gospođu 
Robinson zauvijek iz njihovih života.


Kako bi joj dokazao koliko je uisitinu voli i koliko se želi promjeniti, priča joj o njegovoj majci narkomanki koja je umrla kada je on imao pet godina. Također joj dopušta da mu dotakne djelove tijela koje dosada nikojoj prije nije dopustio. Osim majke, spominje joj očuha koji ga je zlostavljao, zbog kojega je postao takav kakav jest. Nakon svega ispričanog, Ana  nema srca napustiti ga te im pruža šansu da ljubav ipak pobijedi. 
Osim njegovh sjena, Anastasiu na poslu opsjeda  šef  Jack Hyde (Eric Johnson), koji nakon seksualnog napastovanja biva opušten s radnog mjesta, jer je Christian kupio cijelu tvrtku SIP pa ga je otpustio. Nakon helikopterske nesreće koju Christian preživi, dolazi do njegove prosidbe Anastasie.Shvatio je da je ona njegov život i da je zbog nje spreman na sve, da je spreman imati vezu kakvu ona želi. Zakopava svoju prošlost i sadistički pristup ljubavi u strahu da ju opet ne izgubi.Ona pristane te tako proslave njegov rođendan. No, osim mračne prošlosti, koja je isplivala na vidjelo i omogućila put sreći u njihovom odnosu, na kraju filma nastupa Jack Hyde držeći sliku cijele obitelji Grey i smišljajući osvetu čovjeku koji mu je oduzeo sve. Kako su se snašli u braku, na koji se način Jack osvetio, koje su se nove sjene pojavile, pokazat će treći, a ujedno i zadnji dio trilogije Pedeset nijansi slobodniji.

Neki će komentirati kako je ovo obična holivudska priča, kako ima puno boljih erotskih romana koje bi trebalo ekranizirati... Neki će biti nezadovoljni kako fali puno sadržaja iz knjige. No sudeći prema gledanosti, komentarima i podacima da je 50 nijansi mračniji trenutno najgledaniji film na svijetu, čini se kako je ipak većina gledatelja zadovoljna s ekraniziranim prikazom ljubavi koja je pobijedila  mračnu prošlost. Publika, a pogotovo najveći fanovi knjige, je oduševljena puno većim prikazima scena vođenja ljubavi, koje baš i nisu mogli vidjeti u prvom dijelu.

 Zavodljivo, mračno, erotično, romantično, napeto – etikete su koje idu uz ovaj film. Ipak, ukusi su različiti, stoga je na gledateljima hoće li radije uspoređivati film s knjigom, hoće li biti vječiti kritičari nečeg popularnog među masom, ili jednostavno povesti dragu osobu u kino i uživati u romantičnim čarima Valentinova koje Veljača donosi.
Mihaela Dubelj

Nema komentara:

Objavi komentar