nedjelja, 5. veljače 2017.

Procesija Svetog Vlaha između kulisa Nottinghama

''Mogli bi nas ovako u nošnjama uzet za statiste za film''  

Velika procesija župnih barjaka i vjernika u narodnim nošnjama, uz  pratnju hodočasnika iz svih krajeva zemlje, i ove je godine na blagdan sv. Vlaha bila najljepši dio tisućljetne tradicije  Feste u Dubrovniku.  Dubrovnik je 3. veljače blagdan svoga zaštitnika proslavio 1045. put. U tradicionalnoj procesiji ulicama Grada, u kojoj se nose moći sv. Vlaha i drugih svetaca, sudjelovao je brojni puk. Najviše pažnje su privlačili  hodočasnici u živopisnim narodnim nošnjama Konavala, Župe, Primorja, Mljeta sve do Šibenika. Kao i uvijek najviše osmjeha izmamili su najmlađi – s 'ćućama' u ustima ponosno su nosili svoje nošnje u koje su ih obukli roditelji, a napose none.


Najmanju uniformu Dubrovačkih trombunjera, nosili su petomjesečni blizanci Niko i Dario Čikato koje su u procesiji nosile none i tetka. Nema onoga tko se nije nasmijao ovom prizoru, a uz nonu Paulinu Muhoberac, najponosniji je bio njen suprug zapovjednik Trombunjera Vlaho Muhoberac s Osojnika, koji je poželio da njihovi unuci blizanci  sudjeluju u svojoj prvoj Festi za barjakom salačke župe. Ljubav prema rodnom kraju, baštini i svetome Vlahu koju starije generacije prenose na najmlađe, osjetila se na svakom koraku svečane procesije, kod svakog barjaktara, kod svih roditelja, baka i djedova pa sve do najmlađih.

ŽIVA BAŠTINA NA FESTI SVETOGA VLAHA
Fotografija: Dubrovački Vjesnik


Slikovni rezultat za niko i dario čikato
Fotografija: DuList

Iako je dan ranije najavljena kiša, Sveti Vlaho je opet  učinio  čudo  i rastjerao oblake pred Katedralom, gdje je svečano euharistijsko slavlje predvodio mons. Egidije Ivan Živković, biskup biskupije Željezno iz Gradišća u Austriji. Svečanoj svetoj misi u Katedrali nazočili su brojni uglednici iz društveno političkog života među kojima i predsjednica  Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Sabora Božo Petrov, ministri Nina Obuljen Koržinek i Vlaho Orepić, Vladina povjerenica Nada Medović, župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, saborski zastupnici te  brojni drugi gosti i hodočasnici iz zemlje i svijeta.  

Slikovni rezultat za festa sv vlaha 2017
Fotografija: DubrovnikNet

Festa je upisana u registar svjetske nematerijalne baštine pa je početkom veljače postala nezaobilazna destinacija i za brojne turiste. 
Biskup Živković u propovijedi je istaknuo kako cijela Europa mora ploviti putem  slobode koju je Bog dao. ''U ovim teškim trenucima svjetskih nevolja svi kao narod morate veslati zajedno. Svi smo mi putnici istoga broda, i lijevi i desni. Bog želi spasiti svakoga čovjeka, svakoga putnika na našem brodu. Braćo i sestre, shvatimo zato konačno, samo u slozi je moć'', poručio je  biskup Živković.


''Još da na Stradunu nema kulisa za film bilo bi i bolje. Ne znam tko se i sjetio da izmišljeni junak iz filma bude ispred našega svetoga Vlaha'',  negodovali su hodočasnici na najužem dijelu Straduna gdje su već postavljene kulise za predstojeće snimanje filma o sherwoodskom junaku Robinu Hoodu.
''Ajde kako smo pasali kroz ulicu od Puča pa ćemo i ovuda'', domeću drugi.:
 ''Bi li nas ovako u nošnjama uzeli za statiste? Kažu da Amerikanci dobro plaćaju'', kaže jedan Župljanin dok ga uz smijeh prati cijela procesija.  Među Župljanima ove je godine u procesiji svetoga Vlaha u župskoj narodnoj nošnji bio i odvjetnik iz Milana Cristiano Pambianchi.  Nema on nikakve rodbinske veze ni sa Župom, Dubrovnikom ni Hrvatskom, ali je sudjelovanje na  Festi bila njegova velika želja još od kad je u ratu skupljao humanitarnu pomoć za našu zemlju.
I on se ove godine grličao i zatražio zagovor sv. Vlaha da ga zaštiti od bolesti grla, i svakog drugog zla, a mnogi su se zbog njegove lijepe priče, htjeli s njime fotografirati.

Selfie na svetome Vlahu?! Toga nije nedostajalo. 

Petra Rilović

Nema komentara:

Objavi komentar