nedjelja, 21. svibnja 2017.

Intervju sa predsjednikom Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku: NADAM SE DA ĆE STUDENTSKI ZBOR ZADRŽATI MJESTO NA KOJE SMO GA POSTAVILI

Početkom listopada službeno je počeo mandat novog vodstva Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku. Na mjesto predsjednika izabran je student treće godine Odijela za komunikologiju Marko Plavčić. U intervjuu za Punkt otkrio je čime se Studentski zbor bavi, koji su im planovi za budućnost,te kakvu ulogu ima Studentski zbor u životu prosječnog studenta.

Kako je biti predstavnik svih studenata, krije li se iz toga velika odgovornost?
Biti predstavnik svih studenata u Dubrovniku velika je odgovornost,ali i čast. Naime, kao jedno vrhovno predstavničko tijelo,odnosno jedino legitimno predstavničko tijelo studenata zalažemo se i zauzimamo za sva studentska pitanja,te na najbolji mogući način rješavamo sva pitanja koja nam studenti postavljaju.

Koji su glavni zadaci Studentskog zbora?
Glavni zadaci Studentskog zbora je brinuti se o kvaliteti i studentskom standardu,poticati studente na što bolju uspješnost. Također, poticati ih na prijavu projekata,te samu edukaciju i razne druge mogućnosti koje im se nude u tijeku njihovog studiranja.

Što ste sve napravili kao predsjednik Studentskog zbora?
Kao predsjednik Studentskog zbora dosta se tog napravilo u mom mandatu. Nešto što je najupečatljivije je sama otvorenost studentskog zbora prema studentima. Naime, do prije godinu i pol dana, Studentski zbor je bio jedna zatvorena grupa koja je sama donosila neke odluke koje se uopće nisu doticale studenata,ali nadam se da smo mi to uspješno promijenili, te smo sve komunikacije usmjerili prema javnosti i prema našim studentima. Također povećanje od više od 50 posto prijava na projekte jako je velika stvar. Studenti su otkrili što i na koji način im studentski zbor nudi sredstva da svoje školovanje što bolje i što više iskoriste. Isto tako, razna studentska putovanja,studentske zabave, edukativni programi kao govornička škola,razne konferencije koje smo organizirali, ali i sportski turniri i poticanje samih sportaša studenata na što bolji angažman i rad. Jednostavno smatram da smo dosta toga napravili, kako ja tako i cijela skupština, a nadam se da će se taj trend i dalje nastaviti i da će studentski zbor zadržati mjesto na koje smo ga postavili.

Spremate li neke nove projekte? 
Novih projekata zasigurno ima. U planu je otvaranje studentskog savjetovališta za studente invalide, te otvaranje i mogućnost međunarodne suradnje Studentskog zbora sa ostalim studentskim zborovima, a pogotovo iz Europske studentske organizacije, te razni edukativni programi. Također i pokretanje jednog portala,ali o tome nadam se uskoro u novoj akademskoj godini.

Unatoč tome što ste predsjednik SZ-a, marljivo učite i radite. Kako uspijevate uskladiti svoje obaveze?
Jako je teško uskladiti obaveze i mogu reći da privatni život dosta pati, ali potrebno je prilagoditi se i svoje vrijeme pametno i kvalitetno iskoristiti. Treća sam godina na Odjelu za komunikologiju, preda mnom je završni rad i prvo stjecanje diplome, nadam se uspješno. Svakako postoji razni profil profesora kojima je uredu to što sam predstavnik, što tu volontiram i što radim bez ikakve naknade, no postoji i drugi profil profesora koji baš ne podržavaju taj angažman i jako teško mogu shvatiti to. Također, najveći problem su sami izostanci zbog raznih putovanja, sudjelovanja na sjednicama u Zagrebu ili van Hrvatske što se na neki način uspješno pokušavam opravdati, ali evo uvijek postoji neki problema, no nadam se da će i profesori biti malo bolje osviješteni i da će što više poticati angažman studenata i njihovu borbu za njihova prava i pitanja.

Za kraj, imate li kakvu poruku za studente?
Za kraj bi poželio sreću svim studentima za nadolazeće ispitne rokove, nadam se da će im što bolje proći. Također ih pozivam da se aktivnije uključe u donošenje pitanja bitnih za studente jer svakako mogu promijeniti veliki broj stvari i tako učiniti svoje studiranje zanimljivijim.

Mateja Karačić


Nema komentara:

Objavi komentar