utorak, 23. siječnja 2018.

Druga znanstvena tribina Sveučilišta u Dubrovniku

Održana je druga znanstvena tribina Sveučilišta u Dubrovniku, a predavanje je održao pročelnik Odjela za komunikologiju i politolog prof. dr. sc. Pero Maldini izlagao je na temu „Populizam i kriza demokracije“. Predavanje je bilo podijeljeno u tri djela, a mjesto radnje je bio Kampus Sveučilišta u Dubrovniku.. Na početku je objašnjen populizam, njegov sadržaj i forma, zatim manifestacije i trendovi u Europi, SAD-u i Hrvatskoj te na posljetku odnos populizma i demokracije. Sve je završilo jednosatnom diskusijom.

Profesor se dotaknuo nekih ideja čiji su koncepti dosta dobro saželi aktualna stanja i smjerove društveno političkih grupacija.  Populizam je prisutan u čitavom političkom spektru SAD-a i Europske Unije, koji se širi pogotovo jačanjem desnice zbog krize ljevice kod nas, a šire zbog globalizacije, deregulacije, neizvjesnosti, ksenofobije te seljenja kapitala i rada na Istok. Nezadovoljstvo političkim elitama čiji se programi sve manje razlikuju i prevladavajuća nesigurnost  otvaraju prostor populizmu koji manipulacijom stvara ekskluzivnu politiku identiteta. Moralizirajući politiku potkopava se demokraciju i u suštini joj je suprotstavlja stvarajući kulturu sukoba mobilizacijom: „Protestne opcije koje se mobiliziraju putem populističkih pokreta“. To je pogotovo vidljivo kod stanovništva tranzicijskih država kod kojih postoji stanoviti strah od slobode. Populistički ciljevi vješto se sakrivaju prebacivanjem krivice na žrtvene jarce u obliku imigranata i medija pod izilkom „fake news“.

Kao neke od mogućih brana ovakvim trendovima navodi „kvalitetnu civilnu kulturu i snažno građansko društvo s tradicijom demokratske participacije“.
 
 
 

Po završetku predavanja uslijedila su pitanja čime je otvorena zanimljiva diskusija prisutnih sa profesorom koji je odgovarao veoma jasno i obrazloženo na tematiku koja je podijelila publiku na više suprostavljenih mišljenja.
 
 
Ivana Stanković

Nema komentara:

Objavi komentar