utorak, 23. siječnja 2018.

Održano predavanje Marka Žmirka


Marko Žmirak je održao predavanje ''Diploma nije dovoljna''  kojim je htio potaknuti studente u uključivanje niza aktivnosti za vrijeme studija. Nastojao je  dati smjernice za mlade ljude, što raditi nakon, ali i za vrijeme studija. Opisivao je  svoju životnu školu i put kojim je krenuo, te način na koji se prilagodio tržištima rada.

Žmirak je magistrirao međunarodnu ekonomiju na Sveučilištu u Dubrovniku te je aktivan u civilnom i realnom sektoru. Za vrijeme studija je bio na tri Erasmus razmjene te odrađivao  stručnu praksu u Zagrebu, Madridu, Bruxellesu i St. Petersburgu. Certificirani je voditelj izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova te samostalni knjigovođa. Jedan je od osnivača udruge Erasmus Student Network Hrvatska, u ESN-u je aktivan pet godina, a bio je član Studentskog zbora. Voditelj je niza projekata kao što je „Budućnost bez granica“.
 

S obzirom da je stekao veliko iskustvo tijekom studija odlučio je to podijeliti s drugima. Vratio se u Dubrovnik te radi i pokreće različite projekte. Smatra da čovjek ne može napredovati ako se stalno nalazi u komfort zoni, potrebno je izaći iz okvira i suočiti se sa stresnim situacijama. Nadodaje kako će se jedino tako steći iskustvo i naučiti, izdvojiti od ostalih. Diploma ne čini nikoga različitim od drugih niti je ocjena mjerilo znanja.

Cilj je potaknuti mlade da se aktiviraju kako bi se što lakše pripremili za tržište rada. Trenutno je u Hrvatskoj veliki broj nezaposlenih mladih ljudi  te postoji neusklađenost ponude i potražnje na tržištu rada. Potrebno je mlade ljude educirati i aktivnim mjerama zapošljavanja spriječiti  nezaposlenost.
 
 
 
Lea Lazarević

Nema komentara:

Objavi komentar