srijeda, 7. veljače 2018.

Umjetnička galerija Dubrovnik - Riznica bogatstva

Umjetniča galerija Dubrovnik osnovana je 1945. Bivša rezidencijalno-reprezantivna palača, dubrovačkog brodovlasnika Bože Banca, danas je muzej moderne i suvremene umjetnosti. Hrvatski arhitekti Lavoslav Horvat i Harlod Bilinić, zaslužni su za uređenje u neorenesansnom-gotičkom stilu. Smještena istočno od stare gradske jezgre na Pločama, raspolaže prostranim taracama i vrtom galerija na otvorenom i zatvorenom prostoru. Devet izložbenih prostora krije oko 3000 umjetničkih djela slikara s dubrovačkih prostora i šire koji su značajno pridonijeli Dubrovniku i Hrvatskoj.

 


Zbirka moderne umjetnosti obuhvaća likovnu umjetnost od kraja 19. stoljeća do početka drugog svjetskog rata. Začetnik i glavni predstavnik hrvatske moderne je Vlaho Bukovac rodom iz Cavtata. Stil oblikovan fazama od akademizma preko realizma, imporesionizma i simbolizma do moderne čini ga najistaknutnijim hrvatskim slikarom tog razdoblja. Sijede ga Mata Celestina Medvidović, Ivan Meštrović, Emanuel Vidović, Marko Rašica, Ignjat Joba i drugi. Razdoblje nakon završetka drugog svjetskog rata pa sve do danas predstavlja zbirka suvremene umjetnosti. Karakteriziraju je klasični medij skulptura, slikarstvo, grafika, fotografija i video. Neki od istaknutih autora su Slaven Tolj, Željko Jerman, Branko Dimitrijević, Mara Bratoš i Jan Fabre. Predstavljena su i djela nedovoljno poznatih umjetnika sa naših područja. Redovito organiziraju tematske izložbe poput nedavnih izložbi Ahmeta Ertuga „Točka iščeznuća/Vanishing point“ i „Slike u slici“  hrvatskog slikarstva 20. stoljeća. U sklopu galerije od 2005. godine djeluju još dvije. Galerija Dulčić Masle Putilika smještena je na drugom i trećem katu zgrade. Na prvom katu je postavljena stalna izložbena postava trojice slikara Ivana Dulčića, Antuna Masle i Đure Putilike. Drugi kat sastoji se od privremenih izložbi, autora i tematika šireg nacionalog područja visoke kvalitete i popratnih materijala odnosno kataloga izložbi. Atelijer Putilika u Tvrđavi sv. Ivana posvećeno je Đuri Putiliki koji je preminuo 2006. godine koji je oporučno svoja djela ostavio Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

 


Posebnu pogodnost imaju studenti  kojima je posjećivanje muzeja besplatno uz predočenje x-ice. Sukladno brojci studenata koji dolaze iz drugih gradova na ovaj se način omogućuje upoznavanje hrvatske kulturne baštine. Ostali posjetitelji uz simboličnu cijenu mogu zaviriti u riznicu koja skriva ne zanemarivo bogatstvo.
 
 
Lucija Banović

 

Nema komentara:

Objavi komentar