srijeda, 13. ožujka 2019.

Recenzija filma - Zelena knjiga: vodič za život


Film Zelena knjiga – vodič za život govori o rasnim razlikama i podjelama u Američkom društvu u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, za vrijeme rasne diskriminacije i segregacije afroamerikanaca.
Radnja je smještena smisleno u to vrijeme da bi se dočaralo iskustvo talentiranog pijanista Dr. Dona Shirleyja kojeg je utjelovio Mahershal Ali te njegovog prijatelja bijelca, izbacivača u jednom nočnom klubu, Tonyja Vallelongu kojeg je izvrsno utjelovio i dočarao Viggo Mortensen.

Film je inače rađen po istinitom događaju te se na kraju filma pojavljuju i autentične fotografije spomenutih glavnih aktera. Oni potječu iz dva potpuno različita svijeta, Dr. Don Shirley je visokoobrazovan i profinjen, a Tony Vallelonga je tipičan pripadnik radničke klase.

Obojica su na neki način obespravljeni, jedan rasno drugi socioekonomski. Putevi im se isprepletu kada je Dr. Shirley radio turneje po jugu SAD-a i krenuo u potragu za vozačem i tjelohraniteljem. Tu  počinje njihova pustolovina.  U vrijemeodređenog zakona u SAD-u crncima nije bilo dopušteno odsjedanje u istim hotelima I barovima kao I bijelcima, te čak nije bilo dopušteno crncima kretanje na ulici nakon zalaska sunca. Pogotovo je na jugu to bilo najizraženije, gdje je Dr. Shirley inzistirao ići na turneju kako bi razbio predrasude visokog bjelačkog društva kojima je svirao. Dvojac se kroz razvoj price zatekne s raznim preprekama i opasnostima, gdje ulične sposobnosti Vallelonge dobro dođu. Jedan iz drugoga izvlače ono najbolje i onu stranu koju ovaj drugi nije mislio da je posjeduje.
Film slučajno ili namjerno dolazi u vrijeme jedne od največih rasnih netrpeljivosti prema crncima I emigrantima koje pogađaju današnji svijet u 2019. godini,  pa tako I Ameriku.
Vrijedi ga pogledati iako scenografski nije  pre ambiciozan, ali ipak se poruka filma treba staviti u prvi plan, ona ipak nosi cijelu radnju I dojam.  Upravo je radnja u ovom filmu ona  koja najčešće i postiže velike uspjehe kod gledatelja.

Matej Šarić

Nema komentara:

Objavi komentar