Studentica treće godine preddiplomskog studija Restauracije i konzervacije,
Ana Lupis, otkrila je kako joj je bilo studirati na Akademiji u Sloveniji i što je naučila iz tog iskustva.
Kako ste se odlučili za
Restauraciju i konzervaciju?
Za konzervaciju i
restauraciju sam se odlučila zbog toga što želim nešto kreativno studirati, a kasnije se i time baviti u životu.
Koliko je to zanimanje
poznato?
Pa mislim da nije baš
poznato, ima ljudi koji ni ne znaju što je to uopće.
Gdje ste saznali za
Akademiju u Sloveniji?
Pa nisam nigdje saznala, znam da tamo postoji akademija i da imaju ovaj smjer.
Što se sve tamo može naučiti?
Puno se toga može
naučiti, konkretno ja sam tamo bila na slikama, tako da sam sada bolje upoznata
sa tim dijelom restauracije i konzervacije.
Kako ste uskladili obaveze ovdje na sveučilištu i tamo na akademiji?
Dok sam bila tamo, odrađivala
sam obaveze koje sam imala tamo.
Koliko se razlikuje
smjer Restauracije i konzervacije kojeg pohađate i akademija?
Restauracija i
konzervacija je smjer na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje tj. ALUO.
U principu sve je isto samo tamo imaju smjerovi koji u Dubrovniku nemaju.
Jeste li uspjeli sve
položiti?
S obzirom na situaciju
tj. pandemiju u Sloveniji je bilo
totalnog zatvaranja i to je onemogućilo izvođenje nekih kolegija, zbog toga je
vijeće akademije odlučilo da se manjak sati odrađuje u ljetnom semestru. Tek
sam prošli tjedan uspjela sve planirano položiti.
Kakav je studentski
život u Sloveniji?
S obzirom na situaciju
ja sam se dobro provela. Svjesna sam da nije to ugođaj kakav bi bio da nije
pandemije, ali sve u svemu dobro je bilo.
Što se dobije
završetkom akademije?
Isto što se dobije
završavanjem bilo kakvog fakulteta istog tipa.
Preporučujete li i drugima odlazak na akademiju?
Definitivno, puno toga sam naučila.
Sarah Gorinjac
Primjedbe
Objavi komentar