Zdrava prehrana je osnova zdravog tijela. Ne postoje
zabranjene namirnice niti se treba držati podalje od određene hrane. Tajna
zdrave prehrane je u balansu. Kocka ili red čokolade neće ništa pokvariti.
Poanta je osjećati se bolje, imati više energije i poboljšati si stanje uma.
Naizgled možda nebitna, ali zapravo jedna od
najvažnijih promjena je piti više vode. Manjak vode dovodi do umora, gubitka
energije i glavobolja. Više vode će riješiti sve te probleme i pomoći tijelu u
rješavanju otpada i toksina. Također će napuniti želudac pa će smanjiti apetit
i unos hrane tijekom sljedećeg obroka te neće doći do prejedanja. No najvažnije
je piti vodu umjesto drugih napitaka. To će drastično smanjiti unos šećera i
kalorija.
Pripremanje obroka kod kuće može pomoći u
kontroliranju što točno se konzumira. Koje namirnice i količina je bitna u
praćenju proteina i nutrijenata. Naravno, ne treba ne jesti u restoranima, ali
treba smanjiti kupovanje gotove hrane pune aditiva i dodatnih šećera.
Isprobavanje novih recepata može biti zanimljivo
iskustvo. Kuhanje novog zdravog recepta bar jednom tjedno može promijeniti unos
hrane i hranjivih tvari te dodati nove i zdravije recepte rutini. Također je
dobra ideja eksperimentirati s već omiljenim jelima pokušavajući napraviti
zdraviju verziju različitim sastojcima i začinima. Odlična prednost kuhanja
samom sebi je što se bilo koje jelo može prilagoditi vlastitom ukusu.
Treba odvojiti vremena za jesti, a ne jesti s noga i u
brzini. Dokazano je da što se brže jede, veća je šansa da će se pojesti
previše. Tijelu treba 20ak minuta da bi poslalo signal da je želudac pun i
najeden. Kad se jede u brzini signal ne stigne doći do mozga te se nepotrebno
pojede previše.
Dodavanje više proteina jelima može napraviti veliku
razliku. Proteini će više smanjiti glad nego visokokalorična hrana. Također
pomaže pri zadržavanju mišićne mase i gubljenju kilograma. Dobri izvori
proteina su mliječni proizvodi, orasi, maslac od kikirikija, jaja, grah,
nemasno meso i mnogi ostali.
Treba se kloniti dijetalne hrane jer ona može biti veoma varljiva. Hrana „bez masnoće“, „smanjenih masti“ ili „niskokalorična“ zvuči kao zdravija verzija, ali kako bi se nadoknadio izgubljeni okus i tekstura, dodaju se šećeri i drugi sastojci. Stoga dijetalne namirnice na kraju sadrže više šećera a nekad i više kalorija.
Visoko obrađena ulja od sjemenki i biljnog ulja
osnovna su namirnica svakog kućanstva. Takva ulja su bogata omega 6 masnim
kiselinama, a imaju nizak udio omega 3 za zdravlje srca. To je povezano s
kroničnim bolestima npr. bolesti srca, rak osteoporoza i autoimuni poremećaji. Trebalo
bi zamijeniti takva ulja za alternative kao što su maslinovo ulje ili kokosovo
ulje. Još bolje bi bilo hranu peči umjesto pržiti.
Nije važno samo što se jede nego i kada. Najbolje je
jesti manje obroke tijekom dana kako bi se održavala energija cijeli dan. Uz to
treba izbjegavati jesti kasno navečer te će jedenje večere ranije pomoći u
regulaciji težine.
Kristina Sentić
Primjedbe
Objavi komentar