subota, 31. svibnja 2014.

NIČIM IZAZVAN: Najiritantniji likovi TV serija

Dvije su skupine iritantnih TV likova: oni koji su kreirani s namjerom da budu takvi i oni koji jednostavno tako djeluju na gledatelje. U prvom slučaju, radi se ili o vrhunskoj glumi ili o namjernom pretjerivanju radi postizanja željenog efekta (npr. Sheldon, Steve Urkel ili Peggy  Bundy), a u drugom, najčešće je u pitanju loš scenarij ili loša gluma koja u prosječnog gledatelja, umjesto smijeha ili empatije, budi nagon za ubijanjem i takvi su likovi najzastupljeniji u ovotjednoj listi. Nema većeg neuspjeha nego kada lik koji bi trebao utjeloviti neke pozitivne osobine kao hrabrost, plemenitost ili duhovitost, kod gledatelja izazove potpuno suprotan učinak, ali to je zapravo prilično čest slučaj.

Treba odmah naglasiti da u obzir nisu uzete sapunice i domaće serije jer to je jedna sasvim nova razina iritantnosti za čije su postizanje potrebne mukotrpne pripreme u vidu cjelodnevnog buljenja u zid, lupanja tavom po glavi i slušanja stihova bračnog para Huljić. 

U obzir su, naravno, uzete samo one serije koje je vaš najdraži kolumnist barem jednom pogledao pa zato nema nekih likova koji su realno zaslužili svoje mjesto ovdje. Među stotinama serija i tisućama likova, sigurno postoje još neki kojima želimo dati barem jednu odgojnu šamarčinu (da ne spominjem ostale disciplinske mjere koje mi padaju na pamet na spomen Carrie Bradshaw). I jedno upozorenje: bit će spoilera!

Foto: ign.com
1. Skyler White (Breaking Bad)
Skyler je supruga Waltera Whitea, srednjoškolskog profesora koji spletom okolnosti postaje proizvođač metamfetamina i usput upada u sve moguće vrste problema. I dok njenog muža, usprkos svim manama i moralno vrlo upitnom zanimanju publika naprosto obožava, Skyler je jedan od najomraženijih likova u seriji. Glumica Anna Gunn, koja u seriji utjelovljuje lik Skyer u članku za The New York Times zapitala se je li to zato jer publika ne može podnijeti snažnu neovisnu ženu koja ne trpi u tišini? Ne, draga Anna, to je zato jer Skyler voli dijeliti drugima lekcije dok pere novac i vara supruga. I puši u trudnoći.

Foto: rtl.hr
2. Horatio Caine (CSI Miami)
Nakon prilično uspješnog CSI Las Vegasa, scenaristima su očito porasli apetiti pa su nešto slično pokušali ponoviti premjestivši radnju u Miami. I u startu napravili kobnu pogrešku zamijenivši odmjerenog Gila Grissoma priglupim antijunakom Horatiom Caineom. Scena s početka svake epizode kada Horatio stavlja sunčane naočale i iznosi jedan od svojih „pametnih“, „intuitivnih“ zaključaka postala je legendarna i poslužila kao savršen predložak za duhovite montaže kojima internet obiluje.

Foto: addik.tv
3. Karen Jackson (Shameless)
Shameless je fenomenalna serija koja je u Hrvatskoj prošla prilično nezamijećeno, prvenstveno zahvaljujući genijalcima s Nove TV koji je prikazuju u „porno terminu“, negdje oko 1 navečer. Serija obiluje čudnim likovima, a jedan od najbolesnijih je svakako Karen. Glupa, razmažena, posesivna, Karen mijenja partnere na dnevnoj bazi, a vrhunac antipatičnosti postiže kada pokušava prodati vlastito dijete.

Foto: ew.com
4. Janice (Prijatelji)
Kad se spomenu iritantni likovi iz serija, ona vjerojatno svima prva padne na pamet. Janice je glavni sporedni lik u seriji koji svojim ponašanjem podjednako izluđuje šestorku prijatelja i gledatelje pred malim ekranima. Autorica je legendarne poštapalice "Oh my God!" koji koristi u svim mogućim prilikama. Glavni razlog njene iritantnosti je njen glas koji se još uvijek pokušava znanstveno objasniti. Slavko Linić ju je pokušao kopirati, ali samo je djelomično uspio.

Foto: musicandcelebrities.com
5. Svi likovi iz Gossip Girl 
Serija o razmaženoj zlatnoj mladeži s newyorškog Upper East Sidea i njihovim spletkama, podmetanjima i „problemima“ ne može biti ništa doli jedno ogromno razočaranje. Gossip Girl, osim što je dosadna, prilično je neinventivna i stoga prepuna klišeja, pa tako imamo: dežurnu dobricu (naravno plave boje kose), njenu rivalku (koja naravno ima crnu kosu), dobrog dečka telećeg pogleda, zločestog dečka kojeg nitko ne voli i gomilu bezveznih likova koji skaču oko njih kao mali majmuni. Unatoč svojoj nekvaliteti, serija je doživjela nevjerojatnih šest sezona i više od 120 epizoda.

Foto: feminspire.com
6. Ted Mosby (Kako sam upoznao vašu majku)
Koliko točno poremećen netko mora biti da potroši 150 epizoda kako bi djeci ispričao kako je upoznao njihovu majku? Ted je pretenciozni, ljigavo romantični, neduhoviti papučar i kao takav daleko najslabija karika u ovoj, prilično dobroj, seriji. Sa svojim beskrajno napornim traženjem savršene partnerice, podsjeća na seljančicu iz meksičke serije kojoj je prvi i jedini cilj u životu da se dobro uda. Ovo je definitivno trebala biti serija o Barneyu Stinsonu.

Foto: tumblr.com
7. Fran Fine (Dadilja)
Od njene ružne garderobe i bezvezne frizure, gori je jedino njen glas od kojeg je, mora joj se i to priznati, stvorila svojevrsni brend. Dadilja je tipična serija devedesetih i ako se gleda u kontekstu vremena u kojem je nastala, nije čak ni toliko loša. Ono što je trajno istraumatiziralo gledatelje u Hrvatskoj je RTL-ovo konstantno neumorno repriziranje ove serije. Još prije nekoliko godina RTL se prestao praviti da je ozbiljna televizija i od tada su Dadilju reprizirali nevjerojatnih 865 puta. I još ne misle stati.
 
Foto: tumblr.com
8. Michael (Nikita)
Roy Dupuis, glumac koji je utjelovio Michaela, vjerojatno je nezakoniti sin još jednog glumačkog diletanta, Stevena Seagala. Jedino je tako moguće objasniti potpuni nedostatak talenta i legendarni tupi izraz lica kojeg nije promijenio niti jednom u pet sezona serije. Ni sama Nikita nije puno bolja, ali donekle je izvlači činjenica da je Peta Wilson koja je glumi svojedobno smatrana jednom od najljepših žena na svijetu.

Foto: condenast.com
9. Carrie Bradshaw i Mr. Big (Sex i grad)
Najiritantniji par u povijesti američkih televizijskih serija. Carrie nema ama baš ni jednu pozitivnu osobinu, a problemi koji je tako neizdrživo muče, kao na primjer u kojem restoranu danas jesti, što obući, koliko koktelčića popiti, prosječnog gledatelja tjeraju na povraćanje. Mr Big, u nas preveden kao Faca, također je prilično iritantan lik, sa svojim odvratnim smiješkom i lažno dubokim glasom. On i Carrie zapravo su savršen par jer ih povezuju iste osobine kao što su taština i arogancija. U cijeloj seriji nema dva normalna lika, a da katastrofa bude veća, neki je luđak odlučio po ovoj seriji snimiti i filmove. Da, više njih.

Foto: digitallifeplus.com
10. Joffrey Baratheon (Igra prijestolja)
Apsolutni kralj iritantnih likova, Joffrey je daleko najomraženija osoba u TV serijama u zadnjih nekoliko godina. Kao prvo, na prijestolje je došao prijevarom, a moć koju je stekao koristi na najgore moguće načine. Razmažen, arogantan, nesposoban, uživa u maltretiranju podređenih, određivanju smrtnih kazni i masakriranju prostitutki. Ono što ga razlikuje od ostalih likova s ove liste je činjenica da njegova iritantnost proizlazi iz scenarija i plod je vrhunske izvedbe mladog glumca Jacka Gleesona.

Davor  Novevski

Nema komentara:

Objavi komentar