četvrtak, 28. siječnja 2016.

Fokus na baštinu: Prošlost i budućnost ujedinjeni


Pogled u budućnost često iziskuje i blagi okret u prošlost. U prošlost se gleda kratko, samo da se ponovi što se iz nje naučilo. Stara poslovica kaže da je povijest učiteljica života. I je. Treba učiti iz nje uvijek i svagda. Nastaviti i očuvati sve ono što je bilo dobro, a sve ono što nije ispraviti.
Stoga su u sklopu pripreme Kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture osmišljeni projekti pod nazivom ''Fokus na baštinu'' koji su započeli još u 2015. godini. Nizom predavanja razmatra se baština kao dinamična kategorija, čvrsto vezana uz život zajednice. Pri tom je ključno uključivanje javnosti u proces odlučivanja, korištenja i upravljanja zaštićenim građevinama i cjelinama. Neizostavne su i tematske šetnje otvorene za javnost. Cilj šetnji je afirmirati zaboravljene ili zanemarene kategorije baštine te barem privremeno otvoriti javnosti inače nedostupne prostore.Dubrovnik kao Grad slavne prošlosti naslijedio je izraziti baštinski trag. Trag je to koji vodi u budućnost, a na sadašnjim je generacijama da taj trag slijede. Kandidatura Dubrovnika nastoji tradiciju iz prošlosti prenijeti i na budućnost. Pokazati Europi i svijetu svo blago koje se naziva dubrovačkim. Učiniti to blago živom slikom sadašnjosti jer je ono po sebi svevremensko. 

Baština je tako inspiracija za dubrovačku budućnost. Pritom je ključna je europska dimenzija te budućnosti. Grad koji je bio jedan od kulturnih centara Europe može i treba to biti opet iznova. Ali ne Europe radi. Sebe radi. Sebe i svoje slavne prošlosti koju baštini. Na čast svih onih koji su u tu prošlost utkali svo svoje postojanje i djelovanje. Zato je i danas nužan fokus na baštinu - u jedinstvu prošlosti i sadašnjosti.

Mislav Ćimić

Nema komentara:

Objavi komentar