ponedjeljak, 16. svibnja 2016.

Novinaru je uvijek glava u torbi

Sloboda medija ne postoji

Što znači biti novinar? To su ljudi koji su najglasniji i govore ono što drugi ne smiju reći. Svakim danom se broje mrtvi novinari širom svijeta, pogotovo u ratnim područjima. Po priopćenju Međunarodnog instituta za novinare, u svijetu je svake godine ubijeno preko 100 novinara. Novinari moraju biti svjesni da im se prilikom obavljanja posla može dogoditi da budu ranjeni, oteti ili ubijeni.  Nerijetko,  takvi zločini protiv novinara ostaju nekažnjeni. 
Neke od zemalja koje broje najviše neriješenih slučajeva ubojstava novinara su Somalija, Irak i Sirija, prema indeksu njujorškog  Odbora za zaštitu novinara.
Jedan od neriješenih slučajeva  dolazi iz Iraka, kada su teroristi Al Qaida-e zauzeli zgradu vlade i uzeli taoce. Iračke snage uspjele su na kraju okončati talačku dramu. U akciji je ranjeno skoro stotinu ljudi,  a više od 50 njih je ubijeno, među kojima je bio i novinar Sabah al Basi. Nažalost, nikada se nije doznalo tko je kriv za njegovu smrt jer pravosuđe Iraka nikada nije ni riješilo slučaj.

Koliko izvještavanje može biti kobno najviše svjedoče podaci iz ratnih zbivanja, prisjećajući se novinara Siniše Glavaševića i Branimira Lovine strijeljanih na Ovčari 1991. za koje također, nitko nije odgovarao.

Većina brutalnih ubojstava novinara dolazi od pripadnika islamske države.  Godine 2014. objavili su video snimku na internetu,  na kojoj je prikazano stravično pogubljenje američkog novinara Jamesa Foleya, kojeg su oteli u Siriji,  a na kraju se nikada nije uspio niti izvući iz Sirije.


Također, pripadnici islamske države izveli su  2015. godine napad na redakciju Charlie Hebdo, Nisu se složili sa satiričnim sadržajem novina,  te su tako njihovu slobodu izražavanja uskratili tako što su upali u redakciju i ubili 12 ljudi,  među kojima je bio i glavni urednik. Našli su se odgovorni za napad, ali slobode u izražavanju je sve manje i manje.

Novinari su nažalost, često žrtve političkih manipulacija, pa je tako i američki novinar pogubljen kako bi se upozorio predsjednik SAD-a, Barack Obama. Osim što ih se koristi kao marionete kojima manevrira vlast, često ne mogu izvršavati svoju dužnost na etičan način, Moraju postupati kako im se kaže,  a ne kako bi oni željeli. A što je tek sa onim  prijetnjama koje zaprime ukoliko istraže i pronađu istinu. Onaj tko se zalaže za istinu biva “smaknut”, a onaj tko govori "laž"  biva unaprijeđen. Na kraju se treba zapitati , je li postoji sloboda medija? 

Elizabeta Jelić 

Nema komentara:

Objavi komentar