utorak, 31. siječnja 2017.

Jelena Bartulović: Mediji oko nas na moj način

Studentica druge godine PDS Mediji i kultura društva Jelena Bartulović autorica je dva kolaža iz predmeta Projekt prve godine koji sada krase zid Sveučilišta.


                                          Fotografija: Privatna arhiva


Za početak, o kojemu je projektu točno riječ?

Radi se o predmetu Projekt prve godine kojeg drži profesor Đorđe Obradović. Kad sam upisala taj predmet, jednostavno se nisam mogla odlučiti o čemu da pišem, točnije što da radim. Budući da je profesor Obradović uvidio moju kreativnost predložio mi je da nešto nacrtam i dao mi vremena da promislim. 


Kako ste došli na ideju crtanja medija?

Nakon što mi je profesor dao vremena, bila sam jako zbunjena. Nisam znala što da naslikam, pa sam mu rekla da mi samo kaže jednu riječi da ću ja to naslikati. Profesor je na to samo rekao radio valove. Čim je to rekao, u glavi mi je sinula vizija što bi to moglo biti i kako bi trebalo izgledati. Isprve sam nekako htjela spojiti radio sa samim počecima novinarstva tj. s novinama. 

Kakav je bio sami proces izrade slika? Na kraju ste nacrtali dva kolaža?

Prvi kolaž predstavlja radio valove. Sam proces stvaranja rada radio valova je bio jako težak. Nisam nikako mogla iskombinirati ideju iz glave na papir. Htjela sam da pozadina i podloga rada bude sama novina, a ostalo akril, što sam na kraju i uspjela. Rad ima popriličan broj slojeva, tako da mi je stvarno psihički bilo poprilično naporno. Budući da je profesor bio jako zadovoljan s tim radom, htio je da uradim još jedan rad – televiziju, kako bismo mogli stvoriti putokaz između televizije i radija.  Kolaž televizije mi je bilo puno lakše raditi, sama slika je puno mirnija za razliku od radio valova.
                                               Fotografija: Privatna arhiva

Jeste li ponosni što Vaši radovi sada ukrašavaju zidove Sveučilišta?

Za mene je veoma bitno što se to ostvarilo, da sam to ugledala na zidovima Sveučilišta.  S obzirom da se samo postavljanje kolaža poprilično odugovlačilo, nisam se ni nadala da će se to ostvariti. Još uvijek mi je čudno gledati nešto svoje na zidovima ovakve institucije.

S obzirom na talent, zašto ste se ipak odlučili upisati studij  Medija i kulture društva, a ne Akademiju likovnih umjetnosti?

Pa iskreno, upisati Akademiju likovnih umjetnosti je bio moj plan od početka, nekakav logičan smjer u mom životu. Upravo zbog toga sam veoma ponosna što su se moji radovi postavili na fakultetu koji nije akademija. Što se odabira fakulteta tiče, nisam upisala akademiju zato što sam shvatila da bi mi slikanje više odgovaralo kao hobi ili slično. Htjela bih posebice zahvaliti profesoru Obradoviću na ukazanoj prilici meni i kolegici Mariji Curavić te svim ostalim studentima Odjela za umjetnost i restauraciju. Ipak je ovo prilika koja nam je svima omogućila da možemo ugledati nešto svoje na zidovima Sveučilišta.
Mihaela Dubelj

Nema komentara:

Objavi komentar