srijeda, 10. siječnja 2018.

Hear me seminar studentskih radija

Studentski sveučilišni UNIDU radio bio je domaćin 15. međunarodnog seminara studentskih radija Hear me. Seminar se održavao od 19. do 21. prosinca 2017. u zgradi sveučilišnog Kampusa. Okupio je oko 50 predstavnika studentskih radija iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, te Crne Gore. Svrha okupljanja bila je suradnja na izradi zajedničke platforme Hear me, kao i umrežavanje i povezivanje studentskih radija u regiji, te razmjena iskustva i znanja među kolegama.

U sklopu seminara, UNIDU radio proslavio je 10 godina rada i postojanja, te sedam godina emitiranja na službenoj frekvenciji na užem području grada. Iz tog razloga, večernji program seminara bio je u znaku velikog jubileja, uz rođendanski koncert banda ROLO u Klubu mladih Orlando.

Osim toga, predstavnici studentskih radija iz regije sudjelovali su na panel raspravama na kojima su govorili profesori s Odjela za komunikologiju i neki bivši studenti. Prva rasprava održana je pod nazivom Politika na studentskom radiju – izbor ili odgovornost, sa zaključkom kako studenti ne bi trebali izbjegavati određene teme, bilo one političke ili neke druge vrste. Naglašeno je kako je politika odgovornost svakog medija bez obzira na servis, te da pri tome treba izbjegavati kako apolitičnost, tako i politikanstvo. Na drugoj raspravi pod nazivom Studentski radio u digitalnom društvu panelisti su istaknuli pozitivne i negativne aspekte digitalizacije radija. Ipak, zaključeno je kako je u današnjem društvu digitalizacija nužna za opstanak medija.

Posljednji dan seminara održan je okrugli stol na kojem je nastavljena rasprava o pokretanju mreže studentskih radija, te zajedničke platforme za razmjenu sadržaja. Trenutno je aktivna samo Facebook stranica HEAR ME – mreža studentskih radija, a na okruglom stolu dogovorena je izrada zajedničke internetske stranice uz pomoć studenata medijskog dizajna sa Sveučilišta Sjever. Stranica se može vidjeti ovdje https://www.facebook.com/hearmenet/.


Ovo je bio 3. put da je Sveučilište u Dubrovniku domaćin Hear me seminara, koji se održava svakih 6 mjeseci u gradovima u Hrvatskoj i drugim susjednim državama. Tako će domaćini sljedećeg seminara, koji bi se trebao održati u svibnju ove godine, biti kolege s radija Kampus iz Splita.


Marta Vukasović

Nema komentara:

Objavi komentar