ponedjeljak, 5. ožujka 2018.

Tribina - Jezik i mediji

Druga tribina dubrovačkih knjižnica pod nazivom Jezik i mediji održana je u sklopu mjeseca hrvatske književnosti. Voditeljica debate profesorica Katija Bakija ovog puta je ugostila novinara HRT-a Đuricu Drobca.

 Mediji određuju jezik koji oblikuje javno mnijenje, ali i kulturu pojedinog naroda. HRT je nacionalna televizija koja ima obvezu promovirati hrvatski standardni jezik. Mediji zajedno s obitelji i obrazovnim ustanovama trebaju podizati svijest o njegovoj važnost. Lektori i fonetičari televizijsko su osoblje koje pridonosi kontroli emitiranih riječi u dnevnom programu.

Problem im stvaraju tzv. dublete odnosno više načina na koje se može izgovoriti jedna riječ. „Slušanje lektora uvedeno je kao standard svim djelatnicima HRT-a“, izjavio je Đurica Drobac. U današnji suvremeni svijet velikom brzinom ulazi sleng, ulični jezik sveden na riječi stranog podrijetla i skraćenice. Globalizacija utječe na sužavanje normativosti  i promjene u jeziku, ali ipak se ipak uspješno kontrolira većina televizijskog teksta. Humbolt je rekao kako je prava domovina jezik, a očuvanju jezika pridonosi svaki pojedinac.
 
 
Lucija Banović

Nema komentara:

Objavi komentar