ponedjeljak, 23. travnja 2018.


Erasmus Student Network Dubrovnik organizira Mentalfest. U sklopu Social inclusion weeka, ESN Dubrovnik želi podići svijest o mentalnom zdravlju na lokalno razini, ali i kod Erasmus studenata u Dubrovniku.
Festival se održava od 23. do 25. travnja u Klubu mladih „Orlando“ te obuhvaća Živu knjižnicu, kazališnu predstavu „Kuc Kuc cabaret“ i internacionalnu večeru. Na svim aktivnostima sudjelovati će korisnici doma za odrasle „Turnić“ iz Rijeke, udruga za pomoć obitelji i osobama s poteškoćama mentalnog zdravlja Dubrovnik,  Erasmus studenti i volonteri Erasmus Student Networka Dubrovnik.
Upravo bi to; vratiti dostojanstvo osobama koje imaju iskustvo s poteškoćama mentalnog zdravlja, trebala biti nit vodilja svima koji se na bilo koji način, u svom radu susreću s osobama s poteškoćama mentalnog zdravlja.

    Živa knjižnica djeluje kao i svaka druga knjižnica; jedina razlika je u tome što su knjige ljudi, koji ne samo da informiraju, već mogu i odgovarati i postavljati pitanja i tako steći nova znanja. U živoj knjižnici, čitatelji pomoću kataloga živih knjiga odaberu i 'posuđuju' knjigu tj. osobu na ograničeno vrijeme (razgovora koji traje otprilike 30 minuta). Otvorenim  razgovorom između čitatelja i živih knjiga na inovativni način se mijenjaju dotadašnji stavovi, smanjuje se negativnost jača empatija prema drugima i drugačijimaŽiva knjižnica će se održavati u ponedjeljak 23. travnja u 18h.  
Kuc Kuc Cabaret predstava je koju izvode korisnici doma za odrasle osobe iz Rijeke „Turnić“ iz Rijeke. Glavna svrha predstave, osim zabaviti i nasmijati publiku, je maknuti stigmu sa ljudi koji imaju mentalne poteškoće prikazom njihovih sposobnosti.
Kuc Kuc Cabaret će se održati u utorak 24. travnja u 17h.

Internacionalna večera događaj je gdje studenti iz različitih zemalja kuhaju svoja tradicionalna jela i predstavljaju ih posjetiteljima. Cilj ovog događaja je upoznavanje sa drugim zemljama i njihovim kulturama primarno kroz tradicionalnu kuhinju, a sekundarno kroz razgovor. Na taj način se posjetiteljima se obogaćuje poznavanje različitih kultura i širi svjetonazor.
Internacionalna večera će se održati u utorak 24. travnja u 18:30h. 

      Osim toga, u srijedu će se na UNIDU radiju u sklopu emisije Espresso raspravljati o poteškoćama života s mentalnim bolestima, kako bi se i na taj način ova tema približila građanima.
Svi događaji su besplatni i otvoreni za javnost.Lucija Mrgudić

Nema komentara:

Objavi komentar