nedjelja, 8. lipnja 2014.

E-sportovi - Nova generacija turnirskih natjecanja

Foto: nonfictiongaming.com
Na spomen riječi sport mnogi će pomisliti na tradicionalne, fizičke sportove, poput nogometa, košarke ili tenisa, a gotovo nitko neće s tim pojmom povezati sate sjedenja ispred zaslona računala i igranja nekakvih video igrica. Ali to baš i nije istina (pogotovo u Južnoj Koreji).

Foto: wikipedia.org
Sve je počelo davne 1972. kada se na Sveučilištu Standford grupa studenata odlučila organizirati natjecanje u računalnoj igri Spacewar. Svoje kolege su pozvali da sudjeluju na „olimpijskim intergalaktičkim svemirskim ratovima“, a glavna nagrada je bila godišnja pretplata na časopis Rolling Stone. Devet godina kasnije, gaming kompanija Atari odlučila se organizirati Space Invaders Championship, koje je do tada bilo najveće komercijalno natjecanje u kompjuterskim igricama, a privuklo je preko deset tisuća natjecatelja. To je bio pravi početak e-sportova.

Od tada pa do 2000., malo toga se promijenilo, da bi u toj godini počeo nagli rast popularnosti elektroničkih sportova, a shodno s time povećali su se i nagradni fondovi. Pa je tako naprimjer u 2000. održano samo deset velikih turnira, dok ih je 2010. održano preko 260. Najveći nagradni fond do sada drži natjecanje The International, održano 2013. Fond je iznosio malo manje od tri milijuna američkih dolara, a tim koji je osvojio prvo mjesto bio je nagrađen s otprilike milijun i pol dolara.

Foto: programerhub.com
Najveći e-sportski turniri odvijaju se uglavnom u Južnoj Koreji i SAD-u, a igre koje se najviše igraju su; MOBA (multiplayer online battle arena) igre, čiji su najveći predstavnici League of Legends i Dota II, te strateške igre, poput vrlo popularnog Starcrafta II. Ostali žanrovi kao FPS (first person shooter, u nas poznati kao pucačine), te Blizzardove igre (World of Warcraft i Heartstone) ih slijede u stopu.
Foto: esports.hr
Hrvatska također ima svoju web-stranicu za e-sportove, e-sports Croatia, na kojoj se mogu provjeriti novosti vezane za najpopularnije e-sportove (Starcraft II, League of Legends i Heartstone). Oni se također bave i organiziranjem turnira video igara diljem Hrvatske, te dosad imaju deset organizacija iza sebe.
Luka Pleša

Nema komentara:

Objavi komentar