srijeda, 28. siječnja 2015.

Deseta Noć muzeja u dubrovačkom izdanju

Foto: radioslatina.hr
Jubilarna deseta Noć muzeja pod nazivom „Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um“ održat će se 30. siječnja 2015. i u njoj će sudjelovati muzeji diljem Hrvatske s brojnim novim izložbama i muzejskim postavima. Cilj je ovogodišnje manifestacije upoznati posjetitelje s bogatstvom izuma i otkrića koji su skriveni u bogatim fundusima muzeja, a koje su posebice izumili hrvatski intelektualci poput Nikole Tesle.

Noć muzeja organizira Hrvatsko muzejsko društvo, a svake godine sve se više muzeja uključuje u program. Program započinje u 18 sati kada se organiziraju posebne edukativne radionice za djecu, a svi posjetitelji mogu otkrivati tajne muzeja sve do 1 sat.

Ovogodišnja Noć muzeja u Dubrovniku bit će popraćena otvorenjem novih izložbi u nekoliko muzeja. Iako je nepisano pravilo da se za Noć muzeja pripremaju nove izložbe, posljednjih nekoliko godina to nije bio slučaj pa su posjetitelji nerijetko izražavali negodovanje jer su stare postave već dobro prostudirali. Ali, ove godine nova izložba bit će otvorena u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik pod nazivom „Riječna kornjača“ uz niz edukativnih predavanja o ovoj rijetkoj i ugroženoj vrsti u Dubrovačko – neretvanskoj županiji. U Pomorskom muzeju bit će prezentirana izložba „Brodovi okovani u ledu“ gdje će posjetitelji moći vidjeti 25 fotografija brodova i ledolomaca Atlantske plovidbe u ledenim uvjetima neobičnim za dubrovačko podneblje.

Ove će godine u Noći muzeja sudjelovati i Dubrovačke ljetne igre koje će u Festivalskoj  palači upriličiti razgledavanje uz stručno vodstvo i prezentacije o dosadašnjem radu Igara.

Dubrovački muzeji (Kulturno – povijesni muzej, Etnografski muzej, Pomorski muzej, Arheološki muzej te Muzej suvremene povijesti) i ove godine nude svojim posjetiteljima bogat program od edukativnih radionica za djecu, zatim prezentacije nove slikovnice „U vremeplovu republike“ i stručna vodstva kroz najnovije izložbe, a posebno kroz izložbu „Rimski carski novac“. Središnji događaj bit će predstavljanje nanovo restauriranog satnog mehanizma s dubrovačkog zvonika iz 18. stoljeća u čijoj su obnovi sudjelovali studenti Odjela za restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku.

Dom Marina Držića predstavit će Audio vodič Doma Marina Držića na hrvatskom i engleskom jeziku u kojem je obrađen postav muzeja kao i život i djelo najvećeg dubrovačkog komediografa. Umjetnička galerija Dubrovnik ponudit će svojim posjetiteljima performans video-autora i konceptualnog umjetnika Damira Nikšića iz Sarajeva, pod nazivom „Posljednji vlak“. Ova su događanja samo djelić onoga što posjetiteljima nudi deseta Noć muzeja u više od 200 kulturnih ustanova diljem Hrvatske.

Leona Rašica

Nema komentara:

Objavi komentar