subota, 6. veljače 2016.

Putopis iz Zagreba, Rijeke i Opatije

Putovanje za malo novca

Danas se ljudi često žale da nemaju vremena za putovati i kako nemaju novca jer se „preživljava“ a novac se mora ostaviti za neke potrebitije stvari. Zašto ne smanjiti pušenje cigareta, ne popiti svaki dan kavu u kafiću te tako uštedjeti za jedno malo i kratko putovanje. Kada čovjek ima želju i volju uvijek se nađe određeno rješenje. Ne moraju to biti prekoocenska i egzotična putovanja, postoje jako lijepa i privlačna odredišta i u Hrvatskoj. Zagreb, Rijeka i Opatija su jedna od takvih.

Glavni grad Lijepe naše, zimi ima posebnu notu koju svaki posjetitelj može osjetiti ako dođe u predblagdansko vrijeme. Trg bana Jelačića kao i ostali dijelovi Zagreba zanimljivo su ukrašeni i s razlogom je proglašen najljepšom destinacijom Europe po izboru portala European Best Destinations. Pobjedio je u konkurenciji od pedesetak gradova Europe.

Pored Trga bana Jelačića je Trg Svetog Marka, koji je političko središte Hrvatske.Na trgu su crkva, zgrade Hrvatskog sabora, Vlade i gradske skupštine. Posjetiti Trg sv. Marka a ne posjetiti Gornji grad bio bi potpuni promašaj, on je ujedno i povijesna jezgra Zagreba. Nekad je bio okružen zidinama i s nekoliko gradskih vrata, a do danas su ostala samo tzv. Kamenita vrata.


Tijekom zimskog perioda treba obuti najudobniju obuću i staviti na sebe malo tople odjeće, kako bi mogli pješačiti, a razgledavanje može potrajati satima, bez umora ili dosade. Toliko je toga za vidjeti i posjetiti da to ne možete napraviti u jednom danu. Za drugi dan najbolje je ostaviti posjet Jarunu, popularnom Tomislavcu (koji u zimsko doba ima veliku stazu za klizanje) a večer se može rezervirati za kvalitetan izlazak, dobru glazbu ili ples. Zabave ima za sve, od lijepo uređenih pivnica, pub-ova do night club-ova u kojima svira house i techno glazba.


Postoji još jedan grad koji vrijedi posjetiti, a to je Rijeka. Rijeka je udaljena otprilike dva sata vožnje s automobilom od Zagreba. Većina će reći kako je Rijeka isključivo industrijski grad i nije baš idealna za godišnji odmor, međutim, većina se vara. Nisu prepoznali „prave“ ljepote grada. Ona je jedna od rijetkih gradova koja je vrlo dobro povezana kako s jadranskom obalom tako i sa unutrašnjosti te preko Postojnskih vrata poevezuje i istočnoalpski prostor. Najpoznatija ulica i mjesto događanja je Korzo, na sredini Korza je Gradski toranj sa satom, inače nezaobilazna stanica turista.


S južne strane Korzo je okružen Starim gradom kojim dominira najznačajnija riječka crkva Katedrala sv. Vida. Stari grad je uništavan tijekom godina i ostalo je vrlo malo od njega, ali on je i dalje srce Rijeke. Važno je spomenuti i kompleks Municipij koji je izgrađen kao augustinski samostan uz koji je od 1768. pa sve do danas očuvana barokna crkva sv. Jeronima. Prekrasne građevine koje se mogu vidjeti zaista oduzimaju dah i vraćaju čovjeka u neko davno razdoblje, razdoblje romantike, otuđenosti, mističnosti, glazbe i plesa. Arhitektura poznatih stvaratelja kao što su Giacomo Zammatti, Ignacije Hencke, Carlo Pergoli ne ostavlja nikoga ravnodušnim.


U kvarnerskom zaljevu, u podnožju planine Učke je Opatija. Grad koji vrijedi posjetiti i ljeti a i zimi. Savršena za odmor i opuštanje zbog predivnih parkova, šetališta i plaže, te je zbog toga važno vodeće turističko mjesto. Hrana je vrlo ukusna a pogotovo jelo „istarska rapsodija“ (pene s gljivama i tartufima) te lungić punjen mozzarelom i pršutom, ali to ništa ne ide bez domaćeg bijelog vina koje je vrlo kvalitetnog i profinjenog okusa.


Najbolje je vrijeme iskoristiti šetajući i razgledavajući ljepote Opatije, jer nije velika i lako se snaći. Idealna za ljubitelje malih gradova i za one koji se žele maknuti od svakodnevnih problema, buke i galame te poslovnih i drugih obaveza.


Nakon duže šetnje, ukoliko je taj odmor zimi, najbolje je sjesti u neki od obližnjih kafića i popiti čokoladno mlijeko ili kavu. Živjela romantika i romantičarski gradovi. Nije sve tako crno u Lijepoj našoj, treba se trgnuti od svakodnevice i uljepšati život s malim stvarima, malim i kratkim putovanjima koji će sigurno razbiti svakodnevnu monotoniju i učiniti život zanimljivijim.


Ne treba mnogo novca izdvojiti za poći na ovakvo putovanje, najbolje je kosrititi automobil a u obilaženja ići pješice. Za svakoga ima ponešto, Zagreb kao pravi živahni i veliki grad s velikim izborom znamenitosti, hrane, glazbe i dobroga provoda, dok je Rijeka obogaćena poviješću i zanimljiva je za sve one koji su ljubitelji znanosti, umjetnosti i arhitekture, a Opatija pruža malim romantičarima mir i tišinu te je za sve zaljubljenike u prirodu, more i šetnju!


Elizabeta Jelić


Nema komentara:

Objavi komentar