nedjelja, 22. svibnja 2016.

Dalaj Lama pomaže u nalaženju unutarnjeg mira

Dalaj Lama je s uglednim psihologom Paulom Ekmanom (koji je radio kao savjetnik na Pixarovom Inside Out,) lansirao novu web stranicu s atlasom emocija koji bi smatra, trebao služiti kao mapa za “razumijevanje naših pet unutarnjih svjetova – straha, gađenja, užitka, tuge i bijesa”.


Dalaj Lama vjeruje kako je upravo to ključno za unutarnji mir i gradnju suosjećanja među ljudima. “Ovaj atlas napravljen je kako bi povećao naše razumijevanje o tome koliko emocije utječu na naš život dajući nam izbor, barem ponekad, o tome koju ćemo emociju doživjeti i kako naše emocije utječu na ono što kažemo ili napravimo.“

Ekman je sve podjele emocija i svih njihovih stanja, opisa te unutarnjih i vanjskih okidača sastavio na temelju istraživanja koje je proveo prošle godine. Tad je, kako piše u studiji, ispitao 248 znanstvenika kako bi pokrio cijeli spektar emocija te ga prikazao na najjednostavniji mogući način. Stoga je i cijela stranica dizajnirana na temelju te filozofije.Stranica ima pet pulsirajućih krugova, od kojih svaki predstavlja jednu emociju. Plavo je tuga, crveno bijes, ljubičasto je strah, zeleno gađenje, a žuto uživanje.Nakon što odaberete emociju koju želite proučiti, recimo ljutnju, izbornik vam nudi nekoliko polja koja unutar nje možete dodatno istražiti: stanja ljutnje (frustracija, ogorčenost, bijes…), postupke (potkopavanje, upotreba fizičke sile, pasivna agresija…), okidače (kulturni ili urođeni), raspoloženja (iritacija) te naposljetku smirenje (opuštajuća vizualna grafika).

Kroz sve emocije nude vam se i grafički prikazi, pa klikom na određenu emociju na grafikonu vidimo njezin raspon, a ako vas, recimo, zanima definicija pojma klikom na ponuđene riječi otvaraju se i kratka te jasna objašnjenja. Do kraja ispitivanja svojih emocija, nudi nam se još jedna opcija, “calm”u duhu filozofije Dalaj Lame, a ono što bi trebalo potaknuti smirivanje su krugovi u bojama koji se pojavljuju i nestaju s ekrana, a kojima je cilj da se opustimo i barem malo osjetimo unutarnji mir.

Marko Roško

Nema komentara:

Objavi komentar