ponedjeljak, 20. ožujka 2017.

Govornička škola ''Grgur Ninski''

Druga po redu Govornička škola ''Grgur Ninski'' održana je u organizaciji Studentskog zbora na sveučilišnom kampusu u Dubrovniku. Održavala od 10. do 12. ožujka. Projekt Govorničke škole okupio je brojne studente s različitih odjela kako bi poradili na svojim prezentacijskim i komunikacijskim vještinama.

Prvog dana Govorničke škole predsjednik Studentskog zbora Marko Plavčić pozdravio je sve prisutne te najavio mentore istručnjake za fonetiku koji su u tri dana projekta poučavali studente najznačajnijim vještinama javnog govora.  Uvodno predavanje održala je doc. dr. sc. Anita Runjić  Stoilova s Filozoskog fakulteta u Splitu u kojem je objašnjavala važnost govorništva danas . Zbog vremenskih neprilika preostala tri predavača bila su spriječena prisustovati uvodnom predavanju, ali su stigli na vrijeme za rad u grupama.

Riječ su imali  prošlogodišnji  pobjednici  Govorničke škole  Marta Vukasović i Orsat Juraj Spajić te ostali sudionici koji su istaknuli prednosti projekta i rekli ponešto o  mentorima.
Ovogodišnja Govornička škola studente je podijelila u dva stupnja, među kojima su u prvoj skupini bili početni polaznici te u drugoj prošlogodišnji polaznici koji su već savladali osnovne tehnike govora i javnog nastupa.  Rad u skupinama bio je baziran na kvalitetu. Predavači dr. sc. Gabrijela Kišiček i profesori fonetike Anita Runjić Stoilova, Davor Stanković te Davor Nikolić kao pomno probrani mentori izabrani su s ciljem poboljšavanja govornih sposobnosti i vještina studenata.

Zadnji dan održani su javni govori u amfiteatru Sveučilišta, u kojem je iz svake skupine odabrano dvoje najboljih. Odlukom žirija Marta Vukasović ponijela je glavnu nagradu govoreći o utjecaju reklama za vrijeme dječijeg programa. Svoje su govore održali i Ivana Lovrić koja je govorila o ulijevanju  prihoda od turizma u BDP, Marina Vučković Matić sa idejom da u škole ne treba uvoditi uniforme, Toni Šušnjar s govorom o islamu kao političkoj ideologiji, Orsat Spajić koji je ustanovio da NATO pakt treba ukinuti , Zlatan Avdić s govorom o neisplativosti uvođenja vojnog roka i Blaž Bulum koji je ustvrdio da je budućnost novca u digitalnim valutama.  Za glavnu nagradu od publike izabrana je Mia Medvidović  sa govorom o ukidanju vjeronauka u školama.  Svi ostali studenti dobili su certifikat o položenom stupnju.


I ovogodišnja Govornička škola nadmašila je očekivanja studenata, koji su osim edukativnog dijela projekta  imali priliku i zabaviti se.  
Marta Žderić, Lea Cindrić

Nema komentara:

Objavi komentar