utorak, 16. svibnja 2017.

Trag života - recenzija filma

Trag života je američki znanstveno-fantastični horor film režiran od strane malo poznatog Daniela Espinose. Za scenarij su zaslužni Rhett Reese i Paul Wernick, a u glavnom ulogama se nalaze Ryan Reynolds, Jake Gyllenhaal i Rebecca Ferguson.

U kinima je pušten 24. ožujka 2017., a do sada je zaradio 78 milijuna, dok je budžet iznosio 58 milijuna dolara. Bio je najavljen za svibanj iste godine, no termin puštanja u kina je pomaknut da se izbjegne preklapanje s novim nastavcima Aliena i Pirata sa Kariba. Film je dobio različite kritike te na Metacriticu ima ocjenu 54 od 100 baziranu na 44 recenzije. Premda se o kvaliteti može raspravljati s financijske strane, radi se o filmu koji je u mjesec dana zaradio 20 milijuna dolara. 

Film prati šesteročlanu posadu Međunarodne Svemirske Postaje koja otkriva dokaz života na Marsu. Među članovima posade su po jedan Rus i Kinez što dobro dođe za probijanje na tamošnja tržišta. Radnja filma je klasična za ovaj žanr, krvoločni vanzemaljac, nazvan Calvin ubija članove posade jednog po jednog, što podsjeća na prvi dio Aliena, s razlikom da ovdje jedino preživi vanzemaljac. Vanzemaljac, kao i u Alienu proživljava fizičku transformaciju, te je njegov dizajn površno odrađen i izgleda kao kombinacija hobotnice, bubamare i još nečega s oštrim zubima. Puno gori dizajn je na samom početku kada izgleda poput hodajućeg pudinga od vanilije. Dijalog među glumcima nije najupečatljiviji dio filma, no „atmosfera“ i specijalni efekti su ti koji nose film. Glumačka izvedba je solidna te bolji dio filma, a iz likova se jasno iščitavaju emocije ovisno o situaciji. Cijela radnja se, kao što je i spomenuto, nalazi na Međunarodnoj Svemirskoj Postaji što je uzrokovalo da izgleda kao da se cijeli film snimio u dvije prostorije.

Filmu se ne mogu naći veće zamjerke osim manjka kreativnosti scenarista uzrokovani rokovima, koji su napravili prokušani recept akcije, straha i nepoznatog te napravili solidno filmsko ostvarenje.

Vedran Radić

Nema komentara:

Objavi komentar