ponedjeljak, 5. ožujka 2018.

JEZIK I MEDIJI - tribina o hrvatskom jeziku

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatskog jezika, održana je druga po redu tribina o hrvatskom jeziku pod nazivom „Jezik i mediji“ u čitaonici Narodne knjižnice Grad. Tribinu je vodila sveučilišna profesorica doc.dr.sc. Katja Bakija, a gost je bio poznati televizijski voditelj i urednik na HRT-u Đurica Drobac.

(izvor fotografije: Vedran Levi) 
 
Cilj tiribine bio je osvijestiti građane o pravilnoj upotrebi hrvatskog standardnog jezika u svim javnim djelatnostima, a posebice u medijima. Također, govorilo se o ulozi i utjecaju medija u oblikovanju hrvatske jezične svijesti i kulture.(izvor fotografije: Vedran Levi)


"HRT kao nacionalna televizija ima obvezu promovirati i štititi hrvatski jezik", istaknuo je Drobac. Također je spomenuo da HRT kao javni servis ima kvalitetnu Službu za govor i jezik te da mu uvijek na raspolaganju stoje dva lektora i jedan fonetičar. Isto tako jezik smatra glavnim alatom novinarstva.
 
(izvor fotografije: Vedran Levi)

Posebno se osvrnuo na odgovornost javne televizije u odnosu na komercijalne. Komercijalnim televizijama zamjera slang“, odnosno jezik ulice kojeg koriste kako bi privukle veći broj gledatelja. To ističe velikim problemom jer bi po njegovom mišljenju, svaka televizija, bila ona komercijalna ili javna, trebala biti stup zaštite hrvatskog jezika.

Ono što smatra zanimljivim su naglasci. Pojašnjava kako nema univerzalnog zakona kojim bi fonetičari riješili brojne dileme oko izgovora određenih riječi. Stoga tvrdi da su lokalizmi nekada i dozvoljeni. No, kada je riječ o lektorima, pravila su jasna - bez njihovog odobrenja ništa ne može biti objavljeno.

(izvor fotografije: Vedran Levi)
 
 
Drobac se prisjetio 70-ih i 80-ih godina hrvatskog novinarstva te standarda kojeg su uvele tadašnje televizijske zvijezde poput Helge Vlahović te tvrdi kako bi im svi trebali težiti, ali kako kaže, sumnja da će itko ikada dosegnuti tu razinu.
Za kraj se dotaknuo novih medija i utjecaja globalizacije koji po njegovom mišljenju najviše ugrožavaju jezik. Zaključuje kako je nužno uvesti kontrolu u objavljivanju, pogotovo u novim medijima, a to se jedino može postići zakonskim regulativama. U protivnom, izrazio je zabrinutost za budućnost hrvatskog jezika.
 
 
Daniela Čotić


Nema komentara:

Objavi komentar