utorak, 20. ožujka 2018.

Safari duha - radionica o mudrosti odgoja


Splitska bestelerica Nada Bučević početkom ožujka održala je radionicu Safari duha u dvorani Gospinog polja. Riječ je o interaktivnoj radionici namijenjenoj djeci i roditeljima, ali i odgojno obrazovnim djelatnicima. Fokus radionice bio je razvoj emocionalne inteligencije koja je, kaže Bučević, potpuno zanemarena u odgojno obrazovnom sustavu.Isto tako cilj je bio svladavanje vještine pozitivnog razmišljanja, koja pomaže kod teških životnih prepreka. Kroz priče, primjere i edukacijske metode potiče se razvoj empatije pomoću koje se razvija nova percepcija. Teme koje su se obrađivale su: zahvalnost, empatija, osjećaji, samopouzdanje, samosvijest, sreća, povjerenje, mašta, kreativnost, koncentracija i prisutnost. Osim teorijskog dijela, sve navedene teme bile su provedene u praksi što je  i svrha same radionice.

Inače, Nada Bučević autorica je knjiga Dnevna doza nadahnuća 1  i 2, Safari duha – priče za buđenje mudrosti i Svjesno majčinstvo
Ekipa UNIDU TV-a napravila je kratki intervju sa poznatom bestselericom, ali i televizijski prilog koji se može pogledati na njihovom YouTube kanalu.

„Kada bih morala izdvojiti najefikasniju odgojnu metodu, to bi definitivno bio primjer, vlastiti primjer. Jer, djeca nas ne slušaju, već gledaju“, istaknula je Bučević. Također je skrenula pozornost na nekad uobičajeno fizičko kažnjavanje djece koje osobno ne koristi i ne podržava, te tvrdi da kada roditelj zna alternative onda ga je zapravo nepotrebno primjenjivati.
„Ako ostavite udarac kao posljednju odgojnu metodu, do nje doista neće ni doći. Kad udarite dijete, tog trena ono počne mrziti sebe, a svaki roditelj koji koristi udarac, itekako zna kako i on mrzi sebe“, nadovezala se.
Tvrdi da je recept za sretno dijete upravo sretan roditelj, a za kraj je poručila:
„Djeca su vaše ogledalo. Želite znati tko ste? Pogledajte svoju djecu!“
Daniela ČotićNema komentara:

Objavi komentar