četvrtak, 1. ožujka 2018.

Tjedan psihologije u Dubrovniku

Društvo psihologa Dubrovnik, u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku, obilježilo je  11. Tjedan psihologije u Dubrovniku koji se održavao od 19. do 25. veljače u zgradi sveučilišnog  Kampusa.

Održala su se dva javna  predavanja: „Tate – snažni i važni u životu djeteta“  kojeg je vodila prof. psih. Tena Erceg, te „Kako oprostiti“ pod vodstvom mag.psih. Maje Hatvalić Capurso. Oba predavanja pobudila su veliki interes javnosti, a posebno od Maje Hatvalić Capurso. Naime, učionica koja je prvotno bila namijenjena za održavanje predavanja bila je pretijesna pa je ono prebačeno  u amfiteatar.
 
 
 

Osim zanimljivog naslova i metoda opraštanja, fokus predavanja bio je i na štetnim učincima nepraštanja. Ono može, prema brojnim istraživanjima uz ljutnju uzrokovati kronični stres koji prethodi razvitku štetnih bolesti pa čak i karcinoma. Isto tako utvrđeno je da se negativne misli pojavljuju najčešće kada se boravi u zatvorenom prostoru. Stoga je Hatvalić Capurs preporučila da je dobro primjenjivati  „self-help“ tehnike poput raznih aktivnosti: ples, yoga, pilates, trčanje, pisanje itd.
 
Također je napomenula da je opraštanje proces samoizlječenja kao i činjenicu da mnogi ljudi previše žive u prošlosti te da se sretan može biti jedino u sadašnjem trenutku. Zbog svega toga, na samom kraju savjetovala je da je oprost – najbolji odabir.
 
 
 
 
Daniela Čotić
 
 

Nema komentara:

Objavi komentar